Gertjan van Hellemont alias Douglas Firs presenteert met Heart Of A Mother zijn vierde album. Een persoonlijke reflectie van een bewogen jaar waarin Van Hellemont zijn moeder en grootmoeder verloor en vervolgens zelf vader werd. In het najaar zal Douglas Firs Nederland aandoen voor een reeks concerten.

2020 was een emotionele rollercoaster voor Van Hellemont. Het begon allemaal in één absurde week, waarin een dokter hem het heuglijke nieuws meedeelde dat hij vader zou worden, maar een andere dokter het vreselijke nieuws dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en nog hooguit een paar weken te leven had. Ongeveer een maand na zijn moeder stierf ook Gertjans grootmoeder, aan de gevolgen van COVID-19. Heen en weer geslingerd tussen verdriet over zijn moeder en grootmoeder aan de ene kant, en blijdschap en opwinding over zijn nakende vaderschap aan de andere, trok Van Hellemont naar zijn zolderstudio en begon te schrijven aan wat Heart Of A Mother zou worden.

Het album is opgenomen in de vertrouwde bezetting van Douglas Firs, met Gertjan van Hellemont (vocals, gitaren, synths), Sem Van Hellemont (piano), Simon Casier (bas) en Laurens Billiet (drums) en sporadische hulp van enkele gastmuzikanten. Kevin Ratterman uit Louisville, Kentucky, bekend van zijn werk voor onder andere Strand of Oaks, Ray LaMontagne en My Morning Jacket, tekende voor de mix van het album. De laatste hand die aan de plaat werd gelegd was van Fred Kevorkian (White Stripes, Black Keys), die in New York de mastering voor zijn rekening nam.

Volgens mij bestaat er geen krachtiger beeld in deze wereld, er bestaat niets waar meer liefde doorheen stroomt”, zegt de uit Gent afkomstige Van Hellemont over de albumtitel. “Ik heb dat gevoeld bij mijn eigen moeder, maar ook bij mijn vriendin die op het punt stond zelf moeder te worden. Mijn hoop is dat mensen die liefde zullen horen en voelen in deze songs.

Om die songs zo puur en eerlijk mogelijk te houden, heeft Van Hellemont het volledige album thuis geschreven én opgenomen, met hulp van zijn vaste muzikanten. Het grootste deel op de zolderstudio, het aangrijpende Until It Won’t een verdieping lager, met een klein recordertje in de kamer die in gereedheid gemaakt was om babykamer te worden. Het afwijkende maakproces is voor de singer-songwriter reden geweest om een minidocumentaire over het album te maken, die twee dagen voor de albumrelease in première is gegaan (kijk op Youtube).

De release van Heart Of A Mother wordt gevolgd door een reeks shows met naast een officiële presentatie in de Brusselse Ancienne Belgique op 16 oktober een clubtour door Nederland in november en december.

NL data najaar 2021
18 november – TivoliVredenburg, Utrecht
19 november – Simplon, Groningen
21 november – Willem Twee, Den Bosch
28 december – Rotown, Rotterdam
29 december – Nieuwe Nor (locatie PLT), Heerlen

Het album is te beluisteren via diverse streaming platforms en op Youtube vind je, naast de minidocu nog enkele clips.

Website Douglas Firs (met links naar social media): https://www.douglasfirs.be.