Op 25 maart verschijnt het tiende album van Xavier Rudd, getiteld Jan Juc Moon. In het najaar verzorgt de populaire Australische multi-instrumentalist een uitgebreide tour door Europa, met in november vijf shows in Nederland. Met Ball and Chain [feat J-MILLA] is een derde vooruitgeschoven single nu beschikbaar.

Xavier Rudd toert al twintig jaar de hele wereld over en heeft in die periode een grote, wereldwijde fanschare opgebouwd. In Nederland kreeg zijn populariteit een flinke impuls door de enorme hit die hij scoorde met Follow The Sun. Rudd heeft hier in menig concertzaal en op talloze festivals gespeeld, van AFAS Live tot Down The Rabbit Hole en 013 tot Lowlands. In 2017 bracht hij zijn eerste live-album Live In The Netherlands uit, opgenomen in TivoliVredenburg in Utrecht, de laatste show van zijn uitverkochte Europese tour het jaar ervoor.

Met de release van zijn tiende studioalbum Jan Juc Moon en de daaropvolgende tour verlangt de spirituele feel-good folkmuzikant ernaar om weer contact te maken met zijn fans. "Ik hecht veel waarde aan de simpele dingen in het leven", zegt hij schouderophalend. "Gemeenschapszin, cultuur, onze verbinding als mensen met de aarde. Dat zijn de dingen die er voor mij toe doen."

Met internationaal meer dan twaalf miljoen streams zijn Stoney Creek en We Deserve To Dream, de twee eerder verschenen tracks van het aanstaande album, goed ontvangen. De ticketverkoop voor zijn najaarstour is ook voortvarend van start gegaan, niet voor niets is een tweede show toegevoegd in Paradiso. Naast de twee shows in Amsterdam staan er in die reeks ook optredens gepland in Nijmegen, Den Haag en Groningen.

Ball And Chain [feat J-MILLA]
"Ima Ima survivor, full on energy provider, sometimes you gotta improvise, depending onya ball and chain", zingt Rudd in het refrein van de nieuwe single. Ball And Chain handelt over de sterke menselijke geest die altijd overleeft, ongeacht de zware uitdagingen. In deze tijden meer dan ooit van toepassing. Met een aanhoudende percussieve drive waarin pianopartijen en natuurlijk de onmisbare didgeridoo zijn geïntegreerd, vertegenwoordigt Ball And Chain de onderscheidende sound die Rudd zich eigen heeft gemaakt. Het nummer kent een gastbijdrage van zijn landgenoot J-MILLA, een hiphopper uit Darwin. Met zijn ritmische rap is hij te horen op Ball And Chain, in februari verschijnt een videoclip bij het nummer waar hij ook in figureert.

NL concertdata 2022:

1 nov – Doornroosje, Nijmegen
2 nov – Paard, Den Haag
3 nov – Oosterpoort, Groningen
5 nov – Paradiso, Amsterdam
6 nov – Paradiso, Amsterdam

Stream of download Ball And Chain [feat J-MILLA] via: https://saltxrecords.lnk.to/ballandchain

Website Xavier Rudd: https://xavierrudd.com/