Devianto is het nieuwe album van Herman Brock Jr. en het verschijnt op 20 mei. Met Money (The Cashbox Piano) is na het eerder verschenen Freedom al een tweede track van het album beschikbaar. Devianto is de opvolger van het zeer succesvolle The Old World uit 2015, dat de Terneuzense bluegrassmuzikant onder andere een lovende recensie in de Volkskrant en een optreden op Lowlands opleverde.

Op Devianto zoekt Brock nadrukkelijk de grenzen van het genre en daarbuiten op, wat de titel ook al impliceert. "Het is een bluegrass-album dat 'devieert' van en naar andere traditionele muziekstijlen die eenzelfde spirit, energie en speelvaardigheid gemeen hebben, en om die reden naar mijn idee heel goed te combineren zijn", aldus de snarenvirtuoos uit Terneuzen. Het nieuwe album kent gastbijdragen van meer dan twintig gastmuzikanten uit de bluegrassscene en daarbuiten. 

Devianto is een logisch vervolg op The Old World. Met teksten over Zeeuwse legendes bracht Herman Brock Jr. op dat album een overzees ontstaan genre, dat in Noord-Amerika met invloeden van door Europeanen meegebrachte instrumenten en volksmuziek was verworden tot bluegrass, in feite weer terug naar De Oude Wereld. Op Devianto is bluegrass weer het startpunt, maar worden invloeden uit breder muzikale windrichtingen toegepast. De liedjes zijn opgenomen in een basisbezetting van contrabas, akoestische gitaar, banjo, mandoline en viool, maar met de hang (Zwitserse handpan), Ierse fluit, bodhrán (Ierse trommel), bouzouki (Grieks snaarinstrument), cajón (Peruaans percussie-instrument), accordeon, trompet, kokosnoten en zelfs het gerinkel van zilveren guldens heeft Brock meerdere elementen uit de mondiale muziekgeschiedenis in zijn liedjes verwerkt.

Aan het album hebben maar liefst 24 muzikanten meegewerkt, onder wie Roma-gitarist Fapy Lafertin en violist Tim Kliphuis (beiden bekenden uit de gypsy scene), The Brockettes (Brocks vaste begeleidingsband), accordeonist Onno Kuipers, percussionist Bert Peyffers, Blue Grass Boogiemen ('s lands bekendste bluegrassband), trompettist Pascal van de Velde en fluitist Ies Muller. "Ik voel me oprecht gezegend en ben ontzettend blij dat ik heb mogen werken met deze muzikanten, die in eigen land tot de top van hun vakgebied behoren. De combinatie van bluegrass en andere stijlen lag niet altijd in ieders comfortzone, wellicht zorgde juist dat voor de verrassende kruisbestuiving van muzikale ideeën en gevoelens. Daarmee voelde het maken van 'Devianto' tot één grote en geweldige reis."

Herman Brock Jr., foto Diederike de Koeijer
Herman Brock Jr., foto Diederike de Koeijer


Links:
Single Money (The Cashbox Piano) op Spotify

Video Money (The Cashbox Piano) op Youtube

Single Freedom op Spotify

Website Herman Brock Jr: https://hermanbrockjr.com/