Twee albums die interessant zijn voor de folk(rock)liefhebber: de Ierse groep Kíla maakte met Arracht de soundtrack bij een film en viel daarmee in de prijzen, het album wordt op 22 april uitgebracht. Uit Frankrijk, en meer in het bijzonder Bretagne, komt Startijenn, en van deze band verschijnt vandaag Talm Ur Galon (oftewel Kloppend Hart). Beide albums worden in Nederland gedistribueerd door Xango Music.

kila - arracht
Kíla - Arracht, The Soundtrack - KRCD 17 / 5391518342580 / label: Kila Records

Arracht is de soundtrack van de gelijknamige bekroonde Ierstalige film. Kíla heeft voor deze muziek de IFTA-prijs voor beste muziek voor een speelfilm gewonnen. De muziek is donker. Zij is helder. Zij is vredig. Zij is schrijnend. Zij is vol hoop en wanhoop in gelijke mate. En nog belangrijker, zij legt op een prachtige manier de tijd en toon vast van het verhaal van de film en bevat veel van de belangrijke zinnen uit de film die bijdragen aan de algehele sfeer van de soundtrack. Het is een belangrijke mijlpaal in het werk van Kíla, zowel op compositorisch als muzikaal vlak. 

Verschijningsdatum: 22 april 2022

startijenn - talm ur galon
Startijenn - Talm Ur Galon - PPR 34 / 3359340164628 / label: Paker Prod 

De emblematische trancegroep Startijenn uit Bretagne wordt hier in een geheel nieuw en onverwacht licht gepresenteerd, ze presteren het om experimenteel te zijn met behoud van aantrekkingskracht voor een breed publiek. Op zijn eigen manier laat de band een moderne en scherpe Bretonse muzikale identiteit horen. Startijenn overdenkt, droomt en presenteert Talm Ur Galon (Een kloppend hart): originele, gevoelige en levendige composities, in een mix van moderne muziek en die van hun voorouders. Intieme en melancholieke ballads die de diepte van gevoelens en uitnodigingen tot verheven trances oproepen. Een solide line-up die traditionele instrumenten (bombarde, biniou, uilleann pipes, diatonische knopaccordeon) combineert met een gespierde ritmische basis van rockende energie (bas en gitaar). Expressieve en vrije muzikanten die originele arrangementen bedenken op bekende tonen.

Verschijningsdatum: 8 april 2022