Zeeuwse zanger en verteller broeder Dieleman brengt vandaag nieuwe single Ochtendvier uit. Het nummer zal verschijnen op zijn komende album Oh mijn ziel, welke uit gaat komen op vrijdag 18 augustus. Oh mijn ziel is een album vol overgave en berusting. Bovenal is het een plaat waarin Tonnie Dieleman meer uit handen geeft dan ooit. Hij levert zich over aan de kracht van het laten ontstaan, van wildgroei, van vertrouwen en genegenheid in gelijkgestemden.

Een van deze gelijkgestemden is Baby Dee, de van oorsprong Amerikaanse artiest die inmiddels 10 jaar in Zeeland bivakkeert. Dee heeft het leeuwendeel deel van Oh mijn ziel meegeschreven. "De titel Oh Mijn Ziel komt rechtstreeks uit een Psalm, Psalm 42," vertelt broeder Dieleman. "Het is ook de lievelingspsalm van Dee en dat verbindt ons ook heel erg. Het is grappig dat je uit twee verschillende werelden komt, en dat Psalm 42 voor die connectie zorgt."

Baby Dee vond haar liefde van het leven in beeldend kunstenares Christina de Vos, die het artwork voor Oh mijn ziel voor haar rekening nam. Bij een kop koffie met meerdere koekjes begonnen Dee en Dieleman te zoeken naar gezamenlijke verhalen en te spelen met melodieën en berijmingen. Dee's jarenlange ervaring als organiste in een kerk in the Bronx paste mooi bij Dielemans jeugd in de kerkbanken in Axel. Een gezamenlijke liefde voor het landschap in Zeeland en de natuur in het algemeen bleken eveneens vanzelfsprekende aanknopingspunten.

Het fraaie duet Ochtendvier – een vertaling van bassist Peter Slager van Dee's liedje Morning Fire – is een lied over hoop in de ander, geborgenheid vinden in elkaar en het verlangen naar een komende lente. De pracht zit in de imperfectie, hoe Dee en Dieleman allebei in eigen taal de tekst voordragen. "Dee is iemand die heel specifiek denkt over muziek, daar geef ik mij graag aan over."

Oh mijn ziel wordt het zesde album van broeder Dieleman. Zijn vorige album De Liefde is de Eerste Wet, kwam uit in 2020.

broeder Dieleman, foto Mick de Witte
broeder Dieleman, foto Mick de Witte


Broeder Dieleman speelt de volgende shows in Nederland:

03.06 Podium open haven, Oostburg

17.06 Groede Literair, Groede

20.08 Zomerfestival Retranchement, Retranchement

Tickets en info via www.snowstar.nl/shows

Ochtendvier is nu overal te beluisteren.