Balfolkduo Wouter en de Draak heeft een digitale ep gemaakt met de titel De Basilisk van Utrecht. Accordeonist Wouter Kuyper en gitarist Joris Alblas doken hiervoor in de Nederlandse traditie en staken drie oude stukken die ze graag willen spelen in een heel fijn eigentijds jasje. Er komen geen fysieke exemplaren, vanaf vandaag (30-6-2023) is de IJswals te beluisteren op Spotify.

Bij optredens, zowel in Nederland als in het buitenland, kregen Wouter Kuyper en Joris Alblas vaak de vraag om Nederlandse nummers. Nu componeren ze hun deunen gewoonlijk zelf, maar voor De Basilisk van Utrecht kozen ze drie stukken uit de Nederlandse traditie die ze mooi vinden. Uiteraard worden die niet zomaar noot voor noot uitgevoerd, maar hebben de heren er hun eigen Wouter en de Draakstempel op gezet. Dus hoor je heerlijk zwierige accordeonklanken en een lekker dynamische akoestische gitaar. Het geheel doet denken aan De Manuscripten, een project van vier groepen uit 2007. De Nederlandse balfolkpioniers van Lirio (waar Wouter Kuyper ook deel van uitmaakte) kozen er toen voor om een paar oude deunen uit liedboeken om te vormen in lekker hedendaags klinkende dansen. 

Overigens blijkt de Basilisk van Utrecht ook nog een mooi volksverhaal te zijn, over een soort vlammen spuwende reuzenhagedis, dus dat past prima bij de heerlijk subtiele energie die de muziek van Wouter en de Draak kenmerkt.

wouter en de draak - de basilisk van utrecht
Wouter en de Draak - De Basilisk van Utrecht - eigen beheer

Gevraagd naar de achtergronden van de drie stukken stuurt Wouter Kuyper de volgende info:

IJswals
De eerste die uitkomt is een oude passepie, van oorsprong Frans [de passepied is door heel wat klassieke componisten in suites verwerkt, red.], maar al vanaf begin 18e eeuw in Nederlandse bundels te vinden. Vanaf ca. 1930 heeft de Nederlandse volksdanswereld hem geadopteerd en er een prachtige Nederlandse choreografie op gemaakt onder de naam IJswals. Hij wordt daar nu nog steeds gedanst, maar dan dus op een redelijk gedateerde opname. Deze mag dat van ons wel vervangen ;-)

Gort met Stroop
Gort met Stroop is net zo'n dans uit de Nederlandse volksdanswereld, maar dan een beetje een Ceilidh-vorm van dansen. De oude opnames komen uit dezelfde wat gedateerde CD's van Nevofoon als de IJswals [nvdr: beide opnamen staan op een elpee met 21 volksdansen van het Nederlands Volksdansorkest uit 1971]. We hebben ze een klein beetje afgestoft en aangepast.

Taurus/Stinkpot
De laatste is een suite van twee melodieen. Het stinkpot menuet (de tweede melodie) komt uit de bundel Boerenlieties en Contredansen (ca 1710), we hebben er een bourree van gemaakt, en er een eigen compositie voor gezet: Taurus. :-)

Vandaag, 30 juni 2023, verschijnt het eerste nummer, de IJswals, op Spotify, maar de ep De Basilisk van Utrecht is nu al te beluisteren en aan te schaffen voor slechts €5,- via de Bandcamppagina van Wouter en de Draak. De bijbehorende fraaie schildering is gemaakt door Tineke Lemmens, die ook de eerdere uitgaven van Wouter en de Draak al voorzag van mooi artwork.

Meer info over Wouter en de Draak vind je op: https://www.wouterkuyper.nl en natuurlijk op de socials.