-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Op de dertigste editie van het Zomerparkfeest in Venlo viel dit jaar vanalles te beleven. Vandaag stond Dayna Kurtz op het programma. Het was haar enige concert in Nederland dat deze dagen gepland stond, dus gingen we eens luisteren.

Het was alweer een tijd geleden dat ik Dayna Kurtz had zien optreden. Ze maakte toen (in een zaal) heel wat indruk, en ik was benieuwd of dat gevoel bij een festival ook zou komen. In de Spiegeltent was het warm en benauwd. De eerste opmerking van Dayna Kurtz was dan ook aan het adres van het weer, meestal komt ze niet in de zomer naar ons land. Ook meldde ze dat ze in oktober weer komt, dan met een theatertour. Ze speelde vooral nummers van haar jongste album, Another Black Feather. En ja, opnieuw werd ik gegrepen door die donkere stem, met zo'n fijn rafelig randje. Er was flink wat publiek naar voren gekomen en dat luisterde stil naar een mooie set, met o.a. Venezuela, Another Black Feather en het prachtige It's The Day Of Atonement, 2001. In dat nummer houdt Dayna Kurtz een conversatie met diverse goden, want ze gelooft eigenlijk helemaal niet in god. Ze deed twee toegiften, met als afsluiter het lome Parlez-moi D'Amour, waarbij Kurtz zich wel afvroeg waarom iedereen niet buiten stond, daar was het veel lekkerder dan binnen. Dat was inderdaad zo, maar als er een dame met een gitaar op het podium staat, die een heerlijk intieme sfeer weet te creëren met haar ballads, soms ingetogen, soms bluesy, dan weer jazzy, dan blijf je binnen. Dan vergeet je de warmte en het geroezemoes vanaf de zijkanten van de tent, dan luister je naar wat deze dame te vertellen heeft in haar liedjes.

Image
Dayna Kurtz

Donderdagavond werd het Zomerparkfeest in het Julianapark overigens geopend met een bijzonder project, Serzjant Paeper. Het album Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles werd integraal uitgevoerd, maar dan wel in het Venloos, met o.a. Arno Adams en Huub Stapel en nog een stel bekende Venlonaren. Dit project is ook op cd uitgebracht, waarvan de opbrengst naar de Venlose 'Lonely Hearts' gaat, Stichting de Doortocht. De cd werd zo goed verkocht, dat er binnenkort een tweede oplage van verschijnt (zie www.paeper.nl). De uitvoering was zeer geslaagd, er werd goed en met veel enthousiasme gespeeld en dat was een mooi begin voor een weekend vol muziek, workshops en andere cultuur. Op de diverse podia stonden o.a. Stevie Ann, Toumani Diabaté & Symmetric Orchestra, The Gangbé Brass Band, Marike Jager en Spinvis. Na Dayna Kurtz heb ik nog een stukje gezien van het optreden van Paolo Nutini. Deze Britse singer-songwriter schijnt een ware hartenbreker te zijn, en hij brengt lekker klinkende poprock met zijn band. Het zal commercieel gezien vast wel een succes worden, maar het kon mijn aandacht niet echt vasthouden.