De Utrechtse singer-songwriter Thijs Kuijken, spil van de Utrechtse altfolkformatie I Am Oak, heeft een nieuw album uit, Odd Seeds. Het is het prachtige resultaat van Kuijken die zijn dagen thuis doorbracht vanwege COVID-19 in maart, april en mei van dit jaar. Een verzameling van 26 nummers, waarvan de meeste unieke en nieuwe versies van bestaande nummers zijn, en een nieuwe genaamd That’s That. Het komt uit op gelimiteerd dubbel vinyl en cassette tape, en is nu te koop in jouw popspeciaalzaak en in de webshop van Snowstar Records. Nadat het eerste deel al online was uitgebracht, is het tweede deel nu ook overal online beschikbaar. I Am Oak heeft ook een video gemaakt voor Palpable.

Thijs Kuijken staat bekend als een artiest die liever verkent dan onthult. Die denkwijze komt ook fraai tot uiting in zijn muziek: slepend van karakter en zich overleverend aan het moment, zijn stemgeluid aangenaam laverend tussen klank en poëzie. Kuijken kan gevoelens en gedachten prachtig omzetten in beschouwingen van natuurfenomenen en landschappen.

Door de jaren heen is het repertoire van I Am Oak, beginnend met het debuut album On Claws uit 2010, uitgegroeid tot een volwaardige collectie van zes studio albums, een live album, twee EP’s en een aantal op zichzelf staande singles tussendoor. Na de release van album Osmosis in de herfst van vorig jaar zou 2020 het jaar zijn van tours door Europa en trips naar verschillende continenten, totdat een zekere pandemie ervoor zorgde dat alle plannen voor 2020 van tafel geveegd moesten werden.

Thijs Kuijken moest zijn tijd, net als ieder ander, verplicht thuis doorbrengen. Dit maakte hem echter niet minder productief: “Tijdens de quarantaineperiode van maart 2020 heb ik een video opgenomen waarin ik een van mijn nummers live speelde, om op internet te delen in plaats van een echte live show. Dit veranderde al snel in een dagelijkse oefening van 50 dagen, resulterend in 50 opgenomen nummers.” Aldus Thijs Kuijken zelf. Wat deze 50 nummers extra speciaal maakte, is dat de meeste unieke en nieuwe versies van bestaande nummers waren. Er waren zelfs enkele nummers die hij nog nooit eerder live had gespeeld.

Odd Seeds is een selectie van 26 van deze 50 nummers, die allemaal herinterpretaties zijn van nummers uit de I Am Oak catalogus, variërend van vóór het debuutalbum tot het meest recente album Osmosis. Allemaal op hun eigen manier bijzonder. Er is zelfs een nieuw nummer genaamd That’s That.

Bestel Odd Seeds op gelimiteerd dubbel vinyl of cassette tape in de webshop van Snowstar Records. Odd Seeds (Part 2) is nu te beluisteren via Spotify, Apple Music, Deezer, iTunes en Bandcamp. Bekijk de video voor Palpable op YouTube.

I Am Oak, foto Clasine Haringsma
I Am Oak, foto Clasine Haringsma


I Am Oak speelt de volgende shows in januari en februari 2021:
28/01 TivoliVredenburg (band), Utrecht (NL) (SOLD OUT)
04/02 De Spot (solo), Middelburg (NL) (SOLD OUT)
05/02 Doornroosje (solo), Nijmegen (NL) (SOLD OUT)