Urban Trad na 2de plaats op Songfestival opnieuw op Folkwoods

Urban Trad is een van de hoofdgasten op Folkwoods. Deze Belgische groep stond er al een keer eerder en dat was goed bevallen. Nog voordat er sprake van was dat Urban Trad België zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival had Folkwoods de groep al vastgelegd. Nadat de Belgen op een haar na het Songfestival wonnen, staan ze opeens op alle denkbare festivals.
Veel mensen zullen dé verrassing van het Eurovisiesongfestival in levende lijve willen aanhoren en -schouwen. Urban Trad treedt aan mét zangeres Soetkin Collier. Het songfestival ging aan haar neus voorbij in verband met haar - overigens al lang afgezworen - rechts-extreme verleden.
Onze medewerker Martijn van Gessel hoorde de cd Kerua van Urban Trad en schreef er een lovende recensie over. We plaatsen hem eerst in deze special, daarna verhuizen we onderstaande recensie naar de daarvoor bestemde rubriek cd-recensies.

Image
Dansbare
sterke nummers

Urban Trad - Kerua - Mercury/Universal
Urban Trad was tot niet zo lang geleden nog alleen maar bekend in België, en bij een paar folk liefhebbers in Nederland. Rondom het Eurovisie Songfestival hebben ze echter veel in de belangstelling gestaan. Niet vanwege het nummer 'Sanomi' dat ze gingen spelen maar wegens de vermeende extreem-rechtse achtergrond van een van de zangeressen. Ondanks, of dankzij, deze, onterechte, negatieve publiciteit eindigde de groep op de tweede plaats bij het songfestival.

'Sanomi' is op Kerua, de tweede cd van Urban Trad, twee keer terug te vinden, zowel in de originele versie als de Eurovisie versie. Het is echter een van de mindere nummers op deze verder erg goede plaat.

De muziek van Urban Trad is moderne folk. Electronische dansbeats ondersteunen de folkdeunen van instrumenten zoals fluit, accordeon en doedelzak. Slechts enkele nummers op Kerua zijn gebaseerd op traditionals, het merendeel is dus echte nieuwe folkmuziek.

Kerua opent met het folkrock aandoende nummer 'Mecanix Remix'. Het titelnummer dat daarop volgt is het beste nummer van de cd. Strakke en duidelijke mid-tempo beats worden gecombineerd met vrolijke melodieën van fluit en accordeon en een zweverige zanglijn. Niemand zal stil kunnen blijven staan bij het horen van dit nummer. 'Sanomi' doet een beetje mat aan vergeleken bij deze nummers en andere zeer dansbare en sterke nummers zoals 'Berim Dance', 'Quimper-Moscou' en 'Get Reel'.

Het optreden op het Eurovisie Songfestival was natuurlijk geënsceneerd en was daardoor vrij saai. Gelukkig speelt de groep op het Folkwoods Festival. De dansbare folk zal daar zonder twijfel beter tot haar recht komen dan in Riga.

Martijn van Gessel - Waardering: 8,5