lúnasa - the story so far...
Lúnasa - The Story So Far... - Compass Records 7 4475 2 / Music & Words

Hoewel de Ierse groep Lúnasa al vanaf het eerste begin succes oogst met energiek spel en vernieuwende arrangementen, is het pas in 1998, als ze al een jaar of twee bezig zijn, dat de leden van de band besluiten dat het de moeite waard is om er serieus en full-time mee door te gaan. Dat is dus tien jaar geleden, en met het compilatie-album The Story So Far... wil Lúnasa een mijlpaal markeren.

In de inlay bij de cd wordt uitgebreid de balans opgemaakt, we lezen over het ontstaan, diverse bezettingen en wisseling van platenmaatschappij. Natuurlijk komen hierbij de zes cd's die Lúnasa tot nu toe uitbracht aan bod, om te besluiten met deze compilatie uit 2008. The Story So Far... is samengesteld door bassist Trevor Hutchinson, die hiervoor ook diverse nummers opnieuw mixte. Er staan twee 'nieuwe' stukken op, die allebei in oktober 2006 opgenomen werden in de Amerikaanse stad Nashville. Eerst is dat openingsnummer Morning NightcapThe Merry Sisters Of Fate (oorspronkelijk van het album uit 2001) in de huidige bezetting: Kevin Crawford (whistle), Seán Smyth (viool), Cillian Vallely (uillean pipes), Paul Meehan (gitaren) en Trevor Hutchinson (contrabas). The Last Pint is een nieuwe versie van AibreannLúnasa dat op de debuutplaat (1997) verscheen. Het wordt ook in de huidige samenstelling gespeeld, waarbij door Crawford, Smyth en Vallely enkel fluiten gehanteerd worden.

Uiteraard komen we op dit overzicht ook nog de oud-leden Donogh Hennessy (gitaar), Mike McGoldrick (fluit) en John McSherry (uillean pipes) tegen, plus enkele andere gasten. Van alle cd's zijn tenminste twee nummers opgenomen, de nieuwe opnamen, ietwat opgepoetste productie en mixen zorgen ervoor dat er een coherent geheel ontstaat.  

Tracklist:
1. Morning Nightcap    
2. Eanáir
3. The Miller Of Drohan
4. Leckan Mór
5. Killarney Boys Of Pleasure
6. The Floating Crowbar
7. Black River    
8. Fest Noz
9. Feabhra    
10. Punch
11. Casu
12. The Last Pint
13. Cregg's Pipes
14. The Dimmers
15. The Dingle Berries
16. O'Carolan's Welcome/Rolling In The Barrel