sharon shannon - live at dolans
Sharon Shannon and Big Band - Live at Dolans - The Daisy Label DLVD01 (dvd) of DLCD018 (cd), distributie Music & Words

De dvd Live at Dolans bezorgde Sharon Shannon de eerste plaats in de hitlijsten in Ierland en daarmee versloeg de accordeonvirtuoze die andere grote act, U2. Dat mag al gerust een prestatie genoemd worden, maar het geeft ook weer hoe populair zij in eigen land is. Behalve de dvd is ook een gelijknamige dubbelcd uitgebracht, voor wie alleen maar wil luisteren. De schijfjes geven een mooi overzicht van het repertoire van Sharon Shannon en van wat er op dit moment zoal gespeeld wordt door Ierse artiesten.

In de big band zien we: Sharon Shannon (accordeon, viool, whistle), Robbie Casserly (drums), Paul Moore (bas), Jack Maher (gitaren, zang), Jim Murray (nylon string gitaar, zang), James Delaney (piano, Hammondorgel), Richie Buckley (tenorsax), Gerry O'Connor (banjo, viool, achtergrondzang), Winnie Horan (viool) en Mary Shannon (banjo, mandoline, viool).

De optredende gasten zijn: Roesy (zang, gitaren), Jon Kenny (zang), Damien Dempsey (zang, akoestische gitaar), The Brennans (de zussen Ann, Monica, Mary en Barbara zingen), Declan O'Rourke (zang, akoestische gitaar), Dessie O'Halloran (zang, viool) en Mundy (zang, gitaren, mandoline). De  gasten spelen veelal hun eigen nummers.

Dat is een hele groep mensen, waarvan een flink stel ook meedeed op de overzichtscd The Sharon Shannon Collection. Dat album was ook de aanleiding voor een tour met gasten, zo vertelt Shannon in een interview op de dvd. Ze komt bescheiden en eenvoudig over, blij dat ze al deze gasten heeft gekregen om met haar mee te spelen. Op haar website valt te lezen dat ze talloze reacties kreeg van het publiek dat de concerten bezocht. Men wilde graag het spektakel mee naar huis nemen en nog eens bekijken. Er werd vervolgens besloten om opnamen te gaan maken in juli, in Dolans Warehouse in Limerick. Dat krijgt ook enige aandacht op de dvd, evenals de optredende gasten, die geïnterviewd werden en waarvan een korte bio te lezen valt. Bovendien zijn er enkele gesprekken met mensen uit het publiek, die hun mening over het concert mochten geven en daar stuk voor stuk enthousiast op reageren.

Er worden 29 nummers gespeeld, beginnend met Cavan Potholes (Donal Lunny), traditionele tunes in The Bungee Jumpers en na The Rathlin' Island krijgen we het eerste gastoptreden, van singer-songwriter Roesy, met zijn nummers Trailin' The True Star en One Of The Same, dan volgen komiek Jon Kenny, met vrolijke Pogues-achtige stukken Big Rock Candy Mountain en The Donegal Kid, de maatschappelijk geëngageerde, soms ook rappende, Damien Dempsey (I've No Alibi en Colony), jong talent Declan O'Rourke (Galileo en No Brakes), oudgediende Dessie O'Halloran (Say You Love Me, Come Down From The Mountain Katie Daly, de laatste met de Brennans, die eerder Hand Me Down My Bible zingen) en, opnieuw een singer-songwriter, Mundy (Mexico en July). Ook bandleden Gerry O'Connor (Time To Time) en Jack Maher (Don't Give Up) mogen even in de spotlights. De toegift bestaat uit de traditional Courtin' In the Kitchen, Steve Earle's Galway Girl en het alom bekende Ring Of Fire (ja, die van Johnny Cash), met alle gasten samen op het podium.

Met de extra's erbij duurt de dvd ruim twee en een half uur. De dubbelcd bevat enkel het concert, maar dat is nog altijd goed voor zo'n twee uur samen. Stralend middelpunt is Sharon Shannon, die geheel in het wit gekleed accordeon, viool of fluit bespeelt, of gewoon gaat zitten toekijken en genieten van wat haar gasten doen. De opzet doet  denken aan de Seeger Sessions van Bruce Springsteen, lekker ontspannen samen goede muziek maken. Kortom, Live At Dolans biedt kwaliteit in een ongedwongen sfeer, heerlijk voor een lange winteravond.

Mirjam Adriaans