the watersons - sound, sound your instruments of joy
The Watersons - Sound, Sound Your Instruments Of Joy - Topic Records TSCD564 (distributie Music & Words

Dertig jaar na de verschijningsdatum in 1977 is het volledige album Sound, Sound Your Instruments Of Joy van The Watersons weer verkrijgbaar. De opnamen van toen werden opnieuw gemasterd en op cd gezet en ook het hoesje werd opgefrist en ziet er iets anders uit dan het origineel. De Watersons bestonden destijds uit Lal, Mike en Norma Waterson, aangevuld met Martin Carthy.

De stukken op Sound, Sound Your Instruments Of Joy zijn op eentje na (Emmanuel, begeleid door Gabriel's Horns) geheel a capella, en grotendeels meerstemmig gezongen religieuze liedjes, gebaseerd op de oude Engelse folktraditie. Deze liedjes op folkmelodieën werden halverwege de negentiende eeuw niet goed genoeg bevonden om in de Victoriaanse liedboeken opgenomen te worden maar bleven toch bewaard, in het repertoire van koren en (vooral in Amerika) in schriftelijke bronnen. Het was ook in Amerika dat dit soort liedjes hun hoogtepunt kenden aan het eind van de achttiende eeuw, toen de christelijke Camp Meeting beweging ontstond in Kentucky. Daarna zijn ze via de Primitieve Methodisten terug naar Engeland gekomen, waar ze vervolgens in de industriegebieden terechtkwamen. Zo ontstonden uit dezelfde traditie de eerste stakingsliedjes in de Midlands en het noorden van Engeland.

De Watersons maakten een selectie van diverse van deze folky liedjes, waarvan enkele hun oorsprong al in de 16de of 17de eeuw vinden, waar andere pas in de jaren '30 van de twintigste eeuw ontstonden. De achtergrondinformatie en de teksten van de liedjes worden bijgeleverd in een verzorgde inlay. Wie de groep is blijven volgen zal bij het solo door Norma Waterson gezongen nummer Come All Ye Faithful Christians ongetwijfeld de gelijkenis opvallen tussen haar stem en die van dochter Eliza Carthy nu.

Tracklist:
1 God Bless The Master
2 While Shepherds Watched Their Flocks
3 Windham
4 Heavenly Aeroplane
5 Christian's Hope
6 The Bitter Withy
7 Emmanuel
8 Idumea
9 Sound, Sound Your Instruments Of Joy
10 Come All Ye Faithful Christians
11 Green Fields
12 David's Lamentation
13 Morning Trumpet
14 Joy, Health, Love And Peace

Ook Frost And Fire (TSCD563) van de Watersons uit 1965 is heruitgegeven op cd, met extra fotomateriaal en  opnieuw gemasterd. In die tijd maakte John Harrison deel uit van de groep met Lal, Mike en Norma Waterson. Op deze plaat staan liedjes die elk seizoen gezongen werden bij bepaalde rituelen, en is daarmee de voorloper van het vorig jaar verschenen album van Waterson:Carthy, Holy Heathens And The Old Green Man.

Tracklist:
1 Here We Come A-Wassailing
2 The Derby Ram
3 Jolly Old Hawk
4 Pace-Egging Song
5 Seven Virgins (The Leaves of Life)
6 The Holly Bears a Berry
7 Hal-An-Tow
8 Earsdon Sword Dance Song
9 John Barleycorn
10 Harvest Song: We Gets Up in the Morn
11 Souling Song
12 Christmas is Now Drawing Near at Hand
13 Herod & the Cock
14 Wassail Song