david rodriguez - proud heart (usa release)
David Rodriguez - Proud Heart - Recovery Recordings RFU 2682

David Roland Rodriguez werd op 1 januari 1952 geboren in Houston, Texas (USA). Zijn beide ouders zijn Mexicaans van origine. Door kinderverlamming loopt hij al als klein kind met beugel en wandelstok. Vanaf zijn negende speelt hij gitaar. Hij gaat op zijn 18de naar het conservatorium in Austin, waar hij ook terechtkomt in de muziekscene rond Townes Van Zandt en kornuiten. Daarnaast trekt hij zich het lot aan van de arme Mexicaanse immigranten, en probeert daar als advocaat wat aan te doen.

Bij Nederlandse insiders staat David Rodriguez onveranderd hoog aangeschreven. Collega-muzikant en programmeur Ad van Meurs noemde hem al meermalen de beste nog in leven zijnde singer-songwriter. Hij heeft het podium gedeeld met gerenommeerde artiesten zoals: Lyle Lovett,  John Prine, Steve Young, Guy Clark, Stevie Ray Vaughan, Nanci Griffith, Joe Ely, Eric Taylor, Ani di Franco, Lucinda Williams en Townes van Zandt. De liefhebbers kennen zijn album Proud Heart natuurlijk ook allang. Het kwam hier uit in 1995, en vond al zijn weg naar vele platenkasten.

In de VS mag David Rodriguez dan gewaardeerd worden door collega's (Lyle Lovett nam zijn nummer Ballad Of The Snow Leoapard And The Tanqueray Cowboy op en Lucinda Williams deed in 2003 in Paradiso nog een eerbetoon aan Rodriguez, met wie ze ooit Woody Guthrie's Plane Wreck At Los Gatos opnam), omdat hij in zelfgekozen ballingschap in Nederland woont zijn zijn platen daarginds al enkele jaren nauwelijks verkrijgbaar. Proud Heart werd door Rodriguez gemaakt, nadat hij besloot om niet meer terug te keren naar de VS. Het draait op het album dan ook om een man die zijn familie en vrienden moet achterlaten en de plaat vertegenwoordigt gelijk het optimisme van iemand die een nieuwe start maakt en een leven opbouwt in zijn volgende 'thuis': Nederland.

Zoals wel vaker gebeurt is de Amerikaanse versie van Proud Heart niet hetzelfde als de Europese van 12 jaar geleden. Niet alleen de hoes is een tikje anders, ook de tracklist is in een andere volgorde gezet. De Europese uitgave bevat: 1. When Icarus Fell 2. Streets Of Old Milan 3. Sheffield Hotel 4. Michoacan 5. Rice's Crossing (een nummer van Ad van Meurs) 6. Beautiful Ruiter 7. Proud Heart 8. Two Truths 9. Chitarrista Cieco 10. Pretty Brechje 11. Run With Me 12. Simple Things 13. Out Of Range 14 The Other Texas (en als bonustrack Ons Moeder, geschreven door Hans Sanders).

De Amerikaanse Proud Heart heeft de volgende tracklist (en geen bonustrack):
1. Out Of Range    
2. Streets Of Old Milan
3. Sheffield Hotel
4. Beautiful Rider
5. Proud Heart    
6. Two Truths    
7. Chitarrista Cieco
8. Pretty Brechje
9. Simple Things
10. When Icarus Fell
11. Rice's Crossing
12. Run With Me
13. The Other Texas
14. Michoacan

Proud Heart is inmiddels een klassiek album, dat niet mag ontbreken in de verzameling van de liefhebber van singer-songwritermuziek. De Europese versie is een collector's item, de plaat is niet meer te koop. Recovery Recordings heeft ervoor gezorgd dat de cd nu weer volop verkrijgbaar is via internet (o.a. CD-Baby, Amazon).