Onlangs is het debuutalbum Songs That Tell A Story van singer-songwriter Paul W.J. met Thomas Lina uitgekomen. Paul W.J. (Paul de Bijl) maakt "down-home roots music": Americana, country en folk. Liedjes vanuit een verhalende traditie, die van heel dichtbij een inkijkje geven in wat mensen meemaken.

In 2009 reisde Paul de Bijl naar Nashville voor een workshop songwriting met Darrell Scott en Mary Gauthier. Daar ontmoette hij ook Guy Clark, één van zijn grote voorbeelden. Het nummer Nashville op de CD gaat over die ontmoeting en wat Paul in Nashville oppikte. Paul maakte daar ook kennis met songwriter Darden Pierce. Later dat jaar was Paul in Arlington, VA, niet ver van waar Darden destijds woonde, en ze spraken af om elkaar te treffen. Darden bracht twee gitaren mee, blikjes bier en een idee voor een liedje dat boven was komen drijven tijdens de twee uur rijden naar het hotel. Ze maakten het liedje dezelfde avond af in de hotelkamer en zijn sindsdien samen blijven schrijven, met behulp van internet. Hun eerste liedje, This Time (I'm Listening to My Heart) is één van de nummers op de CD. Het album, een EP met 6 nummers, is geproduceerd door Thomas Lina (Rosemary's Sons).  Zie http://www.paulwj.com voor een voorproefje.

“Paul de Bijl stands out. His writing is touching and heartfelt, his voice is sincere and his songs show an attention to the craft. In his debut EP, we get to see a snapshot of a guy following his dream.”
Ed Romanoff, singer-songwriter, New York City, NY.

“Paul is a gifted storyteller who will draw you in with a lilting melody and imagery that immediately puts you in a different place and time as if you were right there with him – as a welcome companion on his journey, sharing the experiences that live and breathe in his songs.”
Don Walters, singer-songwriter, Takoma Park, MD – producer/host of Americana Music Series in the Washington, DC area.