Ad Vanderveen

Image
Ad Vanderveen : Nederlandse top in roootsmuziek

Ad Vanderveen ontpopte zich na het uiteenvallen van de rootsrockgroep Personnel tot een van 's lands belangrijkste singer/songwriters, waarbij hij zich op zijn diverse albums bij laat staan door een keur aan nationale- en internationale artiesten. Vanderveen zingt en begeleidt zichzelf op gitaar, piano, dobro en mondharmonica.
Ook internationaal staat hij hoog aangeschreven. Hij speelde in alle uithoeken van deze aardkloot en is bijvoorbeeld nog niet zo lang terug van een drieweekse toernee door Engeland.
Neil Young speelt een rol in een aantal projecten van Vanderveen. De Nederlandse singer/songwriter opereert de laatste jaren als solist die her en der zijn eigen nummers brengt. Maar hij wil ook nog wel eens met een band uitpakken.
Op Ad Vanderveen & The O'Neils belijdt Vanderveen, in elf zelfgeschreven liedjes, zijn grote liefde voor de Canadese singer/songwriter. Vanderveen is met een nummer vertegenwoordigd op de Neil Young-tribute dubbelaar This Note's For You. Een album, uitgebracht door Inbetweens Records, waarop een keur aan binnen- en buitenlandse sterren hun eigen interpretatie geven van oude Neil Young songs.
Zijn meest recente werk zijn het akoestische solo-album One On One die op 6 februari 2000 live werd opgenomen in de Amer te Almere. Met de Amerikaanse singer/songwriter Eliza Gilkyson (zang) en de beroemde Iain Matthews nam Vanderveen een album op onder de groepsnaam More Than A Song, die onlangs uitkwam (zXs). Met deze twee toppers aan zijn zijde en de zoon van Eliza, Cisko, traden ze met groot succes in maart her en der op in het land. Matthews noemde Vanderveen toen een van de beste gitaristen, waarmee hij ooit samen speelde.

Zie ook:

programma

korte info over groepen en foto's

interviews met en/of meer uitgebreidere artikelen over:
Waterson:Carthy
Shantalla
Shooglenifty
Lecker Sachen
David Olney
DJ Wizard
't Kliekske

Recensies
Festivalfoto's