DJ Wizard

ImageImage
Tinus Kanters en John van Luyn

Programmeur John van Luyn treedt zelf ook op als DJ Wizard

Initiatiefnemer Tinus Kanters heeft voor deze editie van Folkwoods als programmeur John van Luyn in de arm genomen. Waar hij het de eerste twee jaar deed met Ad van Meurs (The Watchman) is nu een belangrijke rol weggelegd voor de 39-jarige programmeur/dj van De Melkweg in Amsterdam. Eerder dit jaar werd hij door de Vereniging van Nederlandse Poppodia (VNP) uitgeroepen tot Neerlands beste programmeur.

John van Luyn werd al op zijn twaalfde gepakt door folkmuziek. "Die interesse stamt nog uit de tijd van de folkachtige nummers van Jetthro Tull, Fairport Convention en dat hitje All Around My Hat van Steeleye Span", zegt hij. Nu houdt hij van moderne dance-achtige Keltische- en ook Scandinavische folkmuziek. Van Luyn verwacht in die zin op Folkwoods veel van groepen als de Schotse band Shooglenifty, het Duitse Lecker Sachen en de Bretonse in Duitsland woonachtige groep An Ermig. En blij is hij ook met de komst van het Schotse Old Blind Dogs, hoewel die groep rond zanger Ian F Benzie minder modernistisch te werk gaat.

Van Luyn had graag wat Scandinavische bands gestrikt, maar dat lukte niet vanwege ondermeer budgetaire beperkingen en omdat ze niet op toernee zijn ("Je moest eens weten hoe hoog die reiskosten zijn"). Dat is niet de reden voor de magere Vlaamse inbreng. Met muziek zoals die van Ambrozijn of Jaune Toujours heeft Van Luyn niet veel. Die nieuwe folklichting betitelt Van Luyn met "patat met slagroom", om dat vervolgens wat te nuanceren. "Dat ligt wat persoonlijk. Als we een programma-commissie gehad hadden waarin iemand zijn voorkeur had uitgesproken voor die moeilijke handel uit België, had ik meteen ja gezegd".

Folkwoods is in de basis een Keltsich geörienteerd festival, zegt Van Luyn. "Daarnaast laten we nog wat andere zaken komen. Maar dan beperken we ons tot bijvoorbeeld één in plaats van drie klezmerbands. Of één groep uit de oude doos, zoals in voorgaande jaren Bots en Dommelvolk. 't Kliekske lijkt me nu wel een goede keuze. Wij laten elkaar vrij in onze keuzes. Als Tinus Kanters Lenny Kuhr programmeert en voor de derde keer Helmut Eisel, vind ik dat o.k."

Van Luyn treedt zelf ook op als DJ Wizard. Hij zorgt voor een dansbare afsluiting op zaterdagavond. Van Luyn heeft in ons land een faam opgebouwd als DJ. Hij wordt regelmatig geprogrammeerd op folkfestivals, zoals afgelopen weekeinde voor het eerst op het grootste westeuropese folkfestival in het Vlaamse Dranouter. Maar ook buiten folkkringen wordt tegenwoordig flink geswingd op een mix van dance en Keltische beats. Zo draait Van Luyn ook op festivals als Lowlands.

Zijn materiaal haalt hij niet alleen van elpees en cd's. De ene keer stuurt een computerwizzard hem iets op. De andere keer komt een vakantieganger uit Bretagne terug met een te gekke opname. Na zijn draaibeurt vorig jaar op Folkwoods klampte een enthousiaste Zjef Naaijkens hem aan, de zanger van de ooit zo populaire Veulpoepers. "Bij ons in de straat heeft iemand een house-versie gemaakt van Twee Emmertjes Water Halen. Dat is wel iets voor jou".

Waar John van Luyn furore maakt met een keltisch/trance geluid, heeft hij met de Vlaamse DJ.Jak een iets andere dj naar Folkwoods gehaald. "DJ.Jak is iet minder 100 procent Keltisch geörienteerd. Hij maak gemakkelijker zijsprongen naar bijvoorbeeld gypsie en andere rootsmuziek". DJ.Jak sluit zondag het programma af.

Zie ook:

programma
korte info over groepen en foto's

interviews met en/of meer uitgebreidere artikelen over:
Waterson:Carthy
Shantalla
Ad Vanderveen
Shooglenifty
Lecker Sachen
David Olney
't Kliekske

Recensies
Festivalfoto's