Korte info over groepen


Image

An Erminig
za 16-17 uur
Deze Duitse folkgroep houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met Bretonse muziek waarbij respekt voor traditie en vernieuwende invloeden hand in hand gaan. An Erminig, de hermelijn in de vlag van de Franse provincie Bretagne, staat voor culturele zelfstandigheid. De groep maakte zich de fundamentele kennis van deze Celtische muzieksoort eigen door veelvuldig onderzoek en vooral veel samenspel met bekende Bretonse muziek-en dansgezelschappen. Dat resulteerde in een programma vol tradities en eigen werk op basis van alle muzikale ervaringen. Veel balades, wisselzang, rij-en rondedansen, waarbij het ritme al snel de beentjes van de vloer laat gaan, en te genieten valt van virtuoos spel op Celtische harp,houten fluiten, bombarde, draailier, viool, accordeon, gitaar, bas en percussie.


Image

David Olney
zo 21-22 uur
Met de komst van David Olney zet Folkwoods een traditie van programmeren voort waarin Amerikaanse singer/songwriters een plaats hebben. Zie uitgebreidere info.


Image

Waterson/Carthy
za 18.30-19.30 uur
Met Waterson:Carthy haalt Folkwoods een echt grote naam uit de Britse folkscene naar Eindhoven. De band is opgebouwd rond het echtpaar Martin Carthy/Norma Waterson en hun dochter Eliza Carthy. Gitarist Martin Carthy was tijdens de folkrevival van de jaren zestig/zeventig een internationaal toonaangevende zanger/gitarist. Norrma Waterson is zo'n beetje de Grand Old Lady van de Briste folkrevival en Eindhoven zal nog lang napraten over die grootse verschijning met haar stevige donkere stemgeluid. En dochter Eliza is een 24-jarige eigentijdse violiste/accordeoniste/zangeres, die in Engeland en de VS behoorlijk scoort, vooral bij een jong publiek.
Zie voor een uitgebreid artiekel Waterson:Carthy


Image

Celtica
zo 21-22 uur
De Engelse groep Celtica staat garant voor een indringende portie Pchychedelic
folk trance.

Dance with Marieke
zo 11-12 en 17.15-18.15 uur
De Brabantse Marieke is al jaren verzot op Ierse dans, als ze in de gelegenheid komt om in Ierland zelf een opleiding te volgen. Nu geeft ze al een aantal jaren dansles in eigen land en al voor de derde keer geeft ze workshops op Folkwoods onder het mom: Ierse dans om mee te doen!! Workshops en uitvoering op zondag.

Image
DJ. Jåk
zo 22-23.30 uur
De Vlaamse DJ. Jåk draait de beste fuif-muziek uit de hele wereld ! van Scandinavische Folk uit het Hoge Noorden tot tropische Soukous uit Afrika, van zonnige Latino uit Zuid- en Midden-Amerika tot Fusion uit Indië. Een stevige brok Keltische Folk en Folkrock van Ierland tot Asturië, New Flemish Folkwave, Raï, Flamenco, Balkan-parels, ... Jåk startte zijn dj-carrière een dikke tien jaar geleden. Hij was vooral actief in jeugdclubs in swingcafés. Zijn draaistijl evolueerde van alternatieve rock naar folk en folkrock, en later ook naar wereldmuziek en fusion. En zo kwam het dat hij ontdekt werd door Dranouter. Hij speelt er al jaren de dranktent plat (voor vele duizenden folkies), maakte ook deel uit van het 'Dranouter-Dance-team' en speelde intussen op de meeste Belgische Folkfestivals, folkfuiven en in folkclubs. Hij is ook journalist bij het Belgische Folkmagazine 't Bourdonske, en heeft een uitgebreide eigen website met heel wat folkroddels (www.folk.tk) en wisselt ook uit met Folkforum.nl.

Image
Maire Breatnach
za 14.45-15.45
Máire is een violiste van hoog kaliber, maar ze kruipt net zo lief achter de piano, zingt, speelt gitaar en blaast op tal van fluitjes. Ze nam tot nu toe drie solo-albums op: Angels Candles, The Voyage of Bran and Celtic Lovers. De vierde is in de maak.
Verder werkt ze mee aan tal van projecten. Zo speelt ze mee op het album Tears of Stone van The Chieftains, en het albun Éist, waarvoor ze de titelsong schreef en dat nummer zingt samen met Brian Kennedy.
Máire heeft op het podium gestaan en albums opgenomen met Riverdance, Christy Moore, Alan Stivell, Phil Chevron, Sinead O' Connor, Altan, Sharon Shannon, Mary Black, Mike Oldfield, Donovan, Dave Gilmour, Sarah Brightman, Gavin Friday, Nigel Kennedy, Donal Lunny, Dolores Keane, Ronnie Drew, Liam O' Maonlai, Ronan Hardiman en Bill Whelan.
Als producer werkte ze met Sonny Condell, Johnny McEvoy, Jim McCann, The Black Family and Keith Donald. Ook qua filmmuziek weet ze van wanten. Ze speelt op soundtracks van Glenroe, Tintean, and Voyage (RTE), A Freezing Summer (Japan), Angela Mooney Dies Again, In The Name of the Father, The Secret of Roan Inish, Rob Roy and Moondance.

Helmut Eisel
zo 16-17 uur
Folkwoods houdt van Helmut Eisel en Helmut Eisel van Folkwoods. De Duitse klarinettist komt nu voor de derde maal. Helmut Eisel en zijn twee begeleiders zetten een virtuoze en sfeervolle act op de planken met klarinet-klezmer, begeleid door gitaar en contrabas. Met zijn experimenteerdrift maakt Eisel de klezmer nog spannender en opwindender dan deze muzieksoort per definitie al is.


Image

Shantalla
za 19.45-20.45
Het succes voor het in België woonachtige Iers/Schotse Shantalla kan niet op. Deze in Uitgebreide tournees en nu dan op de mooie zomerfestivals Dranouter en Folkwoods. Zie voor een uitvoerig artikel de pagina Shantalla.

Image
Shooglenifty
za 21-22 uur
De Schotse band Shooglenifty maakt razende acid-folk, postmoderne volksdansmuziek, geïnspireerd door techno en andere elektronische dansmuziek. Zie ook interview

Image
Francie Conway
za 13.30-14.30
Francie Conway wordt in Ierland geplaatst onder de noemer folk-rock. Deze zanger-gitarist staat al twintig jaar op de podia. Onlangs bracht hij zijn single A Drop Of Irish Rain uit met een speciale popversie gemixed door DJ Wizard, ofwel John van Luyn van De Melkweg in Amsterdam, die ook is betrokken bij de programmering van Folkwoods.
Conway laat zich nogal eens begeleiden door percussionist Peter Lundgren en Siard de Jong op viool, bouzouki en fluiten. Zij spelen ook op Conways vijfde cd The Green Album, waaraan ook wordt meegewerkt door mensen als Finbar Furey, Don Baker, Keith Donald en Ronnie Drew.

Image
Headmix
za 22.15-23.30
Deze succesvolle Engelse band is voor de derde keer op Folkwoods. De eerste twee keer werd het een feest, dus waarom nu niet? Een eigentijdse fusie tussen dub, dance, reggae en folk.

Image
Ad Vanderveen
vr 23 - 24 uur
Ad Vanderveen behoort tot de top van de rootsmuziek in ons land. Hij ontpopte zich na het uiteenvallen van de rootsrockgroep Personnel tot een van 's lands belangrijkste singer/songwriters, waarbij hij zich op zijn diverse albums bij laat staan door een keur aan nationale- en internationale artiesten. Vanderveen zingt en begeleidt zichzelf op gitaar, piano, dobro en mondharmonica.
Ook internationaal staat hij hoog aangeschreven.
Zie voor uitgebreider artikel over Ad Vanderveen.

Image
Mahones
vr 20 - 21 uur en za 13.30-14.30 uur
Beentjes van de grond. Dit wordt swingen. Deze Canadese band staat garant voor een excellente mix van lol, snelheid, high-energy celtic punk en nostalgische rustige balades. Ze worden ook wel de Canades Pogues genoemd, maar ze zijn anders. Ze zijn de Mahones, de voornaamste band in de razendsnel groeiende Canadese celtic-music-scene.

Old Blind Dogs
zo 17.15-18.15
Old Blind Dogs is een van Schotlands beste traditional bands. Maar verwacht geen kilts of zo. Nee, Old Blind Dogs weeft op een subtiele manier moderne aanpak door traditionele muziek. Tel daarbij uitstekende zang van Ian F Benzie en je hebt het over een topformatie.

Image
Flip Kowlier
zo 19.45-20.45
Flip Kowlier heeft momenteel veel succes met liedjes in westvlaams dialect, die onlangs op zijn cd Ocharme Ik, verschenen. Begin deze maand was hij nog te zien in het tv-programma In Lola da Musica. Het intense Ocharme Ik, waarop hij pop, rock, folk en tango vermengt, behaalde de eerste plek in de Moordlijst. Tot dusver genoot Kowlier in België vooral bekendheid als frontman van de rapband 't Hof Van Commerce, die tot nu toe twee Nederlandstalige albums afleverde. Tevens was hij korte tijd actief in de Belgische gitaarpopband My Velma.

17 HIPPIES
zo 14.45-15.45
The 17 HIPPIES begon in '95 in Berlijn als trio met het spelen van bourrées and Cajun tunes. Nu is de samenstelling groter en ongewis. Hetzelfde kan gezegd worden van het repertoire. Een ding is zeker. Het uiterst dansbaar. Hoofdzakelijk instrumentaal en van over de hele wereld. Ze sommen zelf op: Bavarian zwiefacher, Russian songs, Polish waltzes, Swiss zweutletscht, Jewish freylaks, Corsican dances, Scottish flings, Bulgarian oros, French bourrées, Hungarian melodies, Latin-American tunes, North American ragtimes and more. Instrumenten: accordeon, hurdy-gurdy, brass, string section, woodwinds, mandolin, German backpipe, ukulele, banjo, guitar, double bass en meer. 17 Hippies zette al meer dan 500 keer de zaak op z'n kop. Ondermeer in Hamburg, Munchen, Dresden, Frankrijk, Italië, Praag, Budapest, Wenen, Monaco en dan nu op zondagmiddag in Eindhoven.

Apparatschik
zo 18.30-19.30
Apparatschik komt met folk-ska-punk-polka's uit Rusland. De Russische dansjes en melancholieke songs van de groep Apparatschik worden gedragen door een basis van accordeon en balalaika. Van energie tot melancholie is het credo van bandleider Oljeg Marosow (zang en balalaika). De band bestaat verder uit nog vier muziakten op gitaar, accordeon, viool, bas, drums en percussie

Mitrick
vr 21.30-22.30
(ned): Ierse muziek van 5 groningers.

John O Dreams
vr 21-22 uur
(ned): door Christy Moore geïnspireerd duo John Flierman - gitaar en zang en Ed Veltrop -accordeon en zang.

Kalio Gayo
zo 18.30-19.30
(ned): breed folky repertoire door Anja, Remke, Daan en Egbert op gitaar, banjo, fluit, percussie, accordeon en zang.


Image

't Kliekske
zo 16-17 uur
Folkwoods haalt elk jaar een groep naar Eindhoven min of meer onder het mom Uit De Oude Doos". Dat daar niets denigrerends mee bedoelt wordt bleek afgelopen festivals al met concerten van Bots en Dommelvolk. Nu staat er 't Kliekse. Ze mogen dan wel uit de Oude Doos stammen, dit Vlaamse gezelschap treedt nog zeer egeregeld op wen maakt hoogstaande muziek. Zie voor meer info: pagina 't Kliekske.

Paddy's Heavy Circus
za 21-22 uur
Paddy's Heavy Circus geniet een grote populariteit bij jong en oud, kroegbazen, festival- feesten- en partijenorganisators. Dan is een optreden op Folkwoods van deze band rond de in Nederland wonende Ierse zanger-gitarist Paddy Langan natuurlijk een extra uitdaging om alles uit de kast te trekken,waar je een folkminnend publiek mee kan verrassen tussen meer dan dertig acts.

Rapalje
zo 13.30-14.30
Dieb, William en Maceál zingen en spelen op muziekinstrumenten zoals: viool, fluit, gitouki, harmonica, bodhrán en thee-kist-bas. Gekleed in middeleeuwse kilt speelt de groep op veel verschillende gelegenheden zoals (middeleeuwse) feesten, bruiloften, cafés en (folk) festivals. Deze verscheidenheid aan muziek-instrumenten en een afwisselend repertoire van ierse en schotse dansmelodien, 3 stemmig gezongen liederen en originele presentatie maakt van een optreden van Rapalje een byzondere act.


Image

Lecker Sachen
za 17.15-18.15
Duitse folk-hip-pop die nogal eens wordt vergeleken met groepen als het Franse Manau en met Afro Celt Sound System. Ze vinden hun folkfusion toch iets meer pop dan hip-hop. En ze vergelijken hun sound liever met die van 'Moving Hearts', dan met Afro Celt, die ze meer 'dance' vinden. "Heel wat hip-hoppers vragten ons na het optreden waar ze tin whistle-lessen kunnen volgen, terwijl folkies geïnteresseerd raken in het experimenteren met breaks en dance-loops".
Lecker Sachen bespeelt bass, drums, viool, mandoline en verschillende fluiten. De scratchs, loops en geluidseffecten worden op een MD afgespeeld. Ze werden ten tijde van de opnames van de cd "Im Tal der Infrarotlurche" live ingespeeld door twee DJ's, maar op tournee gebruiken ze dus een minidisk.
interview

Image
DJ Wizard

za 23.30-01.00
DJ Wizard trakteert het danslustige publiek op een portie Celtic Dance Beats: Keltische
folk, fluitjes, fiddles en doedelzakken te midden van vette beats. De Utrechtenaar pompte er tientallen clubs en festivals in binnen- en buitenland mee vol (van Oerol en eerdere Folkwoods-edities tot Pinkpop en Lowlands) en deed het samen met onder andere Headmix, Afro-Celt Sound System en Dropkick Murphys. Zie ook pagina DJ Wizard

Siard and friends
vr 23.30-00.30
Je moet maar afwachten welke friends Siard de Jong meeneemt. Hij heeft er veel ondermeer vanuit de ierse pub Mulligan's in Amsterdam. Stop Siard een viool, mandoline of bouzouki in zijn hand en hij speelt eleke reel of jig mee. Mocht hij niet genoeg vrienden mee krijgen dan zijn er altijd nog genoeg oude bekenden op Folkwoods met wie hij ooit samenwerkte of bijdroeg aan cd-opnames. Bijvoorbeeld: Ad Vanderveen, John O'Dreams en Francie Conway. Afijn, met Siard loopt 't wel los.

Image
Lenny Kuhr
zo 11-12 uur
Lenny Kuhr zingt liedjes van verlangen Tussen alle folkgroepen is Lenny Kuhr een onverwachte naam. In 1969 was ze winnares van het Eurovisie Songfestival met De Troubadour. Ze had grote hits met Visite en Maar ja.
Zondag opent de Eindhovense zangeres 's ochtends om 11 uur het programma in de kleine tent van het Folkwoods Festival. Maar welbeschouwd is Lenny Kuhr toch niet zo'n vreemde eend in de bijt.
"Als meisje zong ik al. En ik koos toen voor liedjes die al bestonden. Vooral die van de grote zangeressen spraken me aan: Mahalia Jackson, Mercedes Sosa, Amalia Rodrigues, Edith Piaf. En folk-achtige liedjes van Joan Baez", zegt ze.
En eind vorig jaar bleek nog eens haar liefde voor de Portugese fado, toen van haar een cd verscheen met met traditionele Portugese fado's, maar ook met nieuwe. In het Nederlands. "Met fado bedoel ik niet alleen de muzikale vorm, maar ook het gevoel dat uit de fado spreekt. Fado staat voor een in een lied gevat algemeen gevoel van heimwee en verlangen, gepassioneerd verlangen. Het wordt met een bepaald soort trots gezongen. Dat ligt me wel. Zo heb ik eigenlijk altijd gezongen."
"Vlak na het songfestival was ik waanzinnig populair in Portugal. Ze vonden het daar prettig dat een lied als De Troubadour het songfestival had gewonnen. Fadista, noemden ze me, fadozangeres. Ik zong er gewoon in het Nederlands, maar het werd als fado ervaren."


Image

Tir Na Nog
vr 19-20 uur
Twee man die hun sporen al lang verdiend hebben in de Ierse folk zijn Leo O'Kelly en Sonny Condell. O'Kelly speelde in de zestiger jaren in de groep Emmet Spaceland met Donal Lunny. In 1970 vormde hij samen met Sonny Condell de groep Tir Na Nog. Het psychedelische dat al in de muziek van Emmet Spaceland hoorbaar was hoor je nu nog steeds teug in Tir Na Nog. Waar ze experimenten met o.a. drums en keyboard niet schuwen, is hun muziek nu hoofdzakelijk celtisch gekleurde akoestische muziek. In '74 zijn ze uit elkaar gegaan, maar 17 jaat later vormden ze opnieuw Tir Na Nog. De afgelopen jaren zijn elpees uit de oude tijd opnieuw uitgebracht.
Tir Na Nog: Leo O'Kelly (guitar/violin/vocals) en Sonny Condell (guitar/percussion/vocals).

Very Girls & The Watchman
zo 13.30-14.30
The Very Girls laten ons ervaren hoe dicht folk en country elkaar nastaan. Ankie Keultjes en Aggie de Kruijf zingen de sterren van de hemel, begeleid door een praktisch voltallige Watchman-band, welke niet meer weg te denken is uit de Nederlandse folk & country-scene. Praktisch alle songs zijn van de hand van Ad van Meurs, die ook nog graag backgroundvocals, gitaar en slide voor zijn rekening neemt.
De cd 'Elsewhere Bound' van The Very Girls & The Watchman is vanaf begin april ook te koop in de cd-winkels in de VS. Ankie Keultjes en Aggie de Kruijf (The Very Girls) zijn samen met Ad van Meurs (The Watchman) en band de eerste twee weken van mei naar Amerika geweest om hun cd te promoten. Richting de Amerikaanse pers omschrijft het gezelschap hun muziek als volgt: The music is a little bit Folk, a little bit Euro-Swing, and oh yes, even a little bit Americana...you'll have to decide for yourself. You might say their sound is Emmylou Harris meets The Roches, or perhaps Nanci Griffith meets The Andrews Sisters. Think very accessible, engaging, melodic songs (thanks to bandmate & mentor, Ad Van Meurs, also known to many as the driving force behind THE WATCHMAN), with strong vocal harmonies (these ladies sing in English, in case you were wondering), backed by a tight, road-tested band of acoustic-musician warriors (guitar, dobro, bass, drums, mandolin, even harp).

Image
Ygdrassil
za 11-12 uur
Linde Nijland en Annemarieke Coenders vormen al sinds 1993 het Groningse duo Ygdrassil. Deze singer-songwriters hebben al vier cd's op hun naam staan. Onlangs het goed ontvangen album Nice Days Under Darkest Skies. Hun muziek wordt ook wel omschreven als minimal folk.

Behind Door 63
za 18.30-19.30
Countryfolk met een ode aan het Folkwoodsfestival. In 2000 was het merendeel van de muziekanten van Behind Door 63 bezoeker van het festival. (met dank aan de stroomploeg). Op zondagochtend is spontaan het liedje Folkwoods headache ontstaan. (met dank aan Ted Beckman). Dit nummer wordt nu ondermeer op het podium op Folkwoods gebracht.

programma
algemene info

interviews met en/of meer uitgebreidere artikelen over:
Waterson:Carthy
Shantalla
Shooglenifty
Lecker Sachen
David Olney
DJ Wizard
't Kliekske
Ad Vanderveen

Recensies

Festivalfoto's