Lecker Sachen


Image
Lecker Sachen

Lecker Sachen: hip hop folk

Lecker Sachen is een Duitse folk-hip-pop groep die al vijf jaar aan de weg timmert.
De Vlaamse dj.Jak (ook op Folkwoods) die geregeld als folk-dj te horen is - zoals al enkele jaren op Dranouter - had voor het Vlaamse folkblad 't Bourdonske en voor zijn interessante site over folkmuziek: www.folk.tk een interview met Lecker Sachen.
Hij sprak met Markus Brachtendorf "herr Be" ( Zang, Fluiten, Whistles en Mandoline), Ingo Solbach "Ingo Stern" (drums & percussie) en 'Meisterfader' Christoph Stoll (Technieker, manager, PR-man en manusje van alles van de groep).
Hier enkele behartenswaardige allinea's uit dat interview:

Kwamen jullie zelf op de proppen met het concept van folk + hip-hop, of waren jullie beïnvloed door andere soortgelijke groepen?
Het zou arrogant zijn te zeggen dat we de eerste groep waren die folk en hip-hop mixten. Toch durven we stellen er geen enkele andere Duitse groep is die dát type folk dat wij spelen, Duitse hip-hop en pop door elkaar speelt.

Ken je groepen als Manau (Franse Hip-folk), of Afro Celt Sound System? Sommige van jullie nummers zoals "The blue meadows/the horseman of moyrus" en "A Stoier mo chroi/moving the underworld/Freestyler's Alptraum" hebben net zo'n sound.
Iedereen in de groep heeft zo zijn eigen favorieten. Maar Manau en Afro Celts zijn net die groepen waar we allemaal naar luisteren. We houden allemaal vooral van progressieve en innovatieve folk-fusion. Onze muziek lijkt misschien wel wat op die van Manau, maar zij zijn toch wel meer hip-hop en minder pop dan wij.
Je opmerking over onze songs die lijken op die van Afro Celt Soundsystem beschouwen we als een groot compliment! Vaak worden die nummers vergeleken met de sound van groepen als 'Moving Hearts'. Wijzelf verkiezen natuurlijk de Afro Celts, niettegenstaande we minder 'dance' zijn dan zij.

Hoe reageert een onvoorbereid publiek van hip-hoppers en folkies op jullie muziek?
Bijna altijd zien we in het begin verbazing en af en toe wat scepticisme. Maar het duurt niet lang voor ze zich realiseren dat deze fusie werkelijk werkt. Zelfs de kleine minderheid die zich echt niet kan vinden in deze muziek blijft toch luisteren. En na het optredens zien we dat de folkies en hip-hoppers vaak hun kleren beginnen te verwisselen.
Ik bedoel hiermee dat heel wat hip-hoppers ons na het optreden komen vragen waar ze tin whistle-lessen kunnen volgen, en dat folkies geïnteresseerd raken in het experimenteren met breaks en dance-loops.

Op wat voor instrumenten spelen jullie?
Live spelen we op bass, drums, viool, mandoline en verschillende fluiten. De scratchs, loops en geluidseffecten worden op een MD afgespeeld. Ze werden ten tijde van de opnames van onze cd "Im Tal der Infrarotlurche" live ingespeeld door twee DJ's, maar op tournee gebruiken we dus een minidisk. In Duitsland spelen we vaak met gastmuzikanten van zowel de folk- als de hip-hop-scene. En af en toe met een klassiek string-trio, het Da Gangsta String Trio.
Dit String-trio speelt mogelijk ook mee op Folkwoods..

Zie ook:

programma

korte info over groepen en foto's

interviews met en/of meer uitgebreidere artikelen over:
Shooglenifty

David Olney
DJ Wizard
't Kliekske
Waterson:Carthy
Shantalla
Ad Vanderveen

Recensies
Festivalfoto's