Image

Sido Martens: eigenzinnig en eigentijds

In beide pauzes van Folk Grolloo speelt Sido Martens, begeleid door Jan van Olffen (bas), Jan Wolfkamp (percussie) en Hubert Heeringa (sax/viool), twee sets van een half uur, in de kleine zaal.

Sido Martens (Leeuwarden, 1946) is gitarist, mandolinespeler en zanger. Hij vormde oorspronkelijk een duo met Piet Kok. Samen maakten ze deel uit van Farmers Union. In 1974 werd Martens landelijk bekend in de folkrockgroep Fungus. Daarna trad hij solo op tot 1982. Vanaf 1996 is hij bezig aan het tweede deel van zijn muziek-carrière met een aanzienlijke hoogstaande produktie: de cd 's 'De Loper' (1996) en 'De Staat van Liefde' (1998). In 2001 cd 'De Pofklant' na publieksactie 100x100, in 2002 cd 'Arbeid' (exclusieve oplage van 100 + genummerde en gesigneerde houtgravure van beeldend kunstenaar Hubertus de Jong). Onlangs ook verschenen: dubbel cd 'Fungus' (4 lp's) en dubbel cd 'Farmers Union', met de elpee uit 1978, demo's, albumtracks, en live opnamen van de groep en individuele leden (o.a. Fungus).

Martens zingt vooral in het Engels en Nederlands. Op zijn eigen website kwalificeert hij zijn liedjes 'eigentijds en eigenzinnig' Heel vroeger heeft hij (o.a. samen met zijn vrouw) ook liedjes in het Fries gezongen. Martens heeft onderzoek gedaan naar melodieën van Friese dansmeesters uit het begin van de negentiende eeuw. Ook speelde hij die muziek.

Hij heeft nog steeds veel op met Friesland. Sinds kort is hij voorzitter van de Vereniging van Friese Volksmuzikanten en was hij vorig jaar september betrokken bij de organisatie van het 25ste Tsjoch-festival. Er speelde voor meer dan duizend bezoekers in Drachten een doorsnee van de Friese artiesten en die maken zeer uiteenlopende muziek, maar zo'n 80 procent van de artiesten zingt wel in 't Fries. Sido Martens in het blad NewFolkSounds:
... Tsjoch is bewust niet als streektaalfestival opgezet. Alles is mogelijk. Er zijn geen beperkingen. Niemand wordt geweigerd. Je kunt zelf kiezen hoe je wilt spelen; in twee korte optredens of een langer optreden (…) Op deze manier creëert Tsjoch een platform voor de eigen identiteit in Friesland.'…

DISCOGRAFIE:
(Engelstalige) LP:
"1-2-3" (Philips 6410 760, 1978)

(Nederlandstalige) CD's:
"De Loper" (1996)
"De staat van liefde" (Multidisk, 1998)
"De pofklant" (eigen uitgave SM-2001, 2001)

CD samen met anderen: "Muziekcaféesten" (Radio Centraal inner 2124, 2001)