Image
Simon Nicol
Image
Ric Sanders

Simon Nicol & Ric Sanders een Albion-huwelijk

Gitarist zanger Simon Nicol richtte eind 67 Fairport Convention op. De naam van de groep ontleende hij aan de naam van zijn huis. Simon Nicol is inmiddels 52 jaar. Hij maakte twee solo-cd's een in '86 en een in '92. Naast zijn werk met Fairport en The Albion Band treedt hij op in gelegenheids-duo's zoals nu met Ric Sanders. Ook bekend is zijn The Dylan Project met Dave Pegg, waarin covers van Bob Dylan gebracht werden.

Fairport was in haar beginjaren trouwens duidelijk geïnspireerd door de Amerikaanse folk en speelde covers van Dylan, Leonard Cohen en Joni Mitchell. Op initiatief van Richard Thompson hervormde Fairport de eigen Britse traditionele muziek tot folkrock.

Simon Nicol keerde in de loop van de jaren zeventig Fairport tijdelijk de rug toe en toerde ondermeer met The Albion Band, waarin hij overigens ook violist Ric Sanders leerde kennen, waarmee hij nu in Grolloo het podium deelt.

Sanders bespeelt veel instrumenten maar is toch het bekendst als violist. Eind jaren zeventig maakte hij al indruk in de Albion Band met zijn elektrische viool waaruit hij de meest vervormde klanken wist te toveren. Een goed voorbeeld daarvan vind je in het nummer Gresford Disaster op d elpee Rise Up Like The Sun, van The Albion Band ('78).

In 1984 treedt Ric Sanders toe tot Fairport waarin hij vervanger wordt van Dave Swarbrick, die de groep verliet vanwege een zwakke gezondheid.

Zie voor uitgebreide interviews met beide muzikanten de site:
http://innerviews.org/inner/fairport.html waarop Anil Prasad uitgebreid ingaat op het 35-jarig bestaan van Fairport vorig jaar en alle Fairport-muzikanten aan het woord laat in aparte interviews.

Andere interessante sites:
www.folking.com
www.fcfansite.fsnet.co.uk (met volledige discografie Fairport)
www.fairportconvention.co.uk