Organisatie Folk Grolloo:

"We bouwen verder op de goodwill
die we nu gekweekt hebben"

Van Koen Hottentot, een van drie organisatoren van de eerste editie van Folk Grolloo afgelopen zaterdag, kregen we een uitgebreide reactie. Koen reageert daarin ondermeer op de recensie die Assie Aukes voor Folkforum.nl schreef. We laten Koen hier aan het woord, met daarna een reactie van onze recensent:

Beste Assie,

Dank voor de recensie. We zijn inderdaad niet uit de kosten gekomen, maar hebben - zoals te verwachten was, want we zijn beginnelingen hiermee - enkele fouten gemaakt waar we absoluut van geleerd hebben. Naar onze mening zijn die foutjes prima te vermijden bij een volgende keer.

Zoals de zaken er nu voor staan komt er namelijk beslist een volgende keer. Mogelijk te beginnen met Iain Matthews & Ad Vanderveen voor een 'eigen' concert later dit jaar (Iain kwam hier zelf mee, we zien nog wel of dit doorgaat). Maar een daadwerkelijk Folk Grolloo 2004 zien we ook wel zitten. Alleen niet met 4 acts, en zonder muziek in het cafe, en met beslist betere controle aan de deur!

Het verlies dat we nu hebben zien we als een soort van investering eigenlijk. We hebben veel goodwill gekweekt in elk geval ... en daar gaan we verder op bouwen.

Enige opmerkingen n.a.v. je recensie:

- Vanwaar ik zat waren Simon Nicol & Ric Sanders geweldig, klonk Nicol vocaal stukken relaxter dan met Fairport, in deze akoestische duo-setting. Dat er wat 'foute inzetten' waren mocht de pret beslist niet drukken. Inderdaad, ze hebben lang niet als duo gespeeld, dus dan krijg je dat. Dat was dan ook juist weer het mooie.
Maar ja, ik ben dan ook een grote fan dus hoe het voor de mensen is geweest die onbekend waren met hun werk, weet ik niet. De reakties die ik kreeg over Simon/Ric waren zonder uitzondering positief.

- "Verrassend was de uitvoering van Woodstock, de grote hit van Matthews Southern Comfort uit 1971. Lange tijd heeft Matthews dit nummer uit zijn repertoire verbannen, maar ik vermoed dat hij het voor het organiserende drietal dit Joni Mitchell-nummer nog eens uit de kast heeft gehaald". Matthews en co. spelen dit nummer geregeld, en een fraaie live-uitvoering staat op de nieuwe live CD van More Than a Song (Matthews/Vanderveen/Gilkyson) Witness. Ook toen dat trio vorig jaar enkele nummers live op de VPRO TV speelde (programma Vrije Geluiden) werd Woodstock niet overgeslagen.

- "De set van LJE was jammer genoeg in twee stukken verdeeld, zodat de groep zich na een pauze wederom moest opladen" Dit is vrij gebruikelijk bij langere concerten (ze deden twee sets van een uur). De zogenaamde pee-break, waar Little Johnny England overigens zelf om verzocht had. Gezien de hoeveelheden Grimbergen en Jagermeisters die sommige bandleden achterover sloegen was een pee break dan ook beslist noodzakelijk!

- "Enige miskleun op dit aardige festival was het optreden van Sido Martens" Absoluut, en laat dit (ten overvloede) zeer duidelijk zijn: volledig buiten de 'schuld' van Sido en companen om. Dit is een van de fouten die we gemaakt hebben en dit zal een volgende keer niet meer gebeuren. Excuus aan Sido. Op papier leek het leuk en in de praktijk werkte het niet; al doende leert men etc. Alles in de grote zaal liep echter redelijk op rolletjes, en de muzikanten daar waren dik tevreden.

- het geluid was in de, voor dit soort muziek, matige zaal uitstekend. Dank, daar hebben we dan ook niet zuinig over gedaan want je kunt nog zulke geweldige acts hebben, een gebeuren als dit staat of valt bij het geluid. Verder heb ik van niemand iets gehoord over dat dit een matige zaal zou zijn; integendeel.

En Folk Grolloo 2004? Watch this space, en dit jaar komen we ook wel met 1 of 2 leuke dingetjes denken we.

Tenslotte, enkele opmerkingen van een van de Engelsen die speciaal voor Folk Grolloo overkwamen:
Charlie Monck: "The music was wonderful - in fact 'wonderful' seems to be not enough to describe it. The venue was ideal for the gig - all that was needed was a few more people to come through the door, but as you say, hopefully next time it will be even better attended when word gets around about this one. It was also nice to be able to talk to the musicians in a relaxed setting about the music, something that is not always possible, and it was good to see them all able to let their hair down and really get into the spirit of the friendly Grolloo community in the pub" (...) "But, brilliant though the music was, the stunt that you managed to pull with the help of Simon Nicol before LJE's final set had to be for me the happiest moment of the weekend !! And I do not mind admitting to you that it brought a few tears !! I wish you and Renate a really great time, and yes, I would love to come over for the wedding. Thanks again for a wonderful festival"

groetjes, Koen

Reactie van recensent Assie Aukes:

Recensies zijn natuurlijk subjectief en vooral persoonlijk. Een hele tijd geleden had ik van Iain zelf gehoord dat hij dit nummer nooit meer speelde. Niets is dus zo veranderlijk dan een mens. Ik moet dan ook zeggen dat ik Matthews sinds het Folkfestival in Zwolle niet meer gezien heb.
De pauze van LJE vond ik jammer. Ik zie liever een band een uur lang spetteren dan twee sets van een uur. Dat is natuurlijk zeer persoonlijk. wat betreft de zaal heb ik geen aanmerkingen qua grootte en aankleding e.d., maar het is duidelijk dat deze zaal is niet op dit soort concerten is ingericht. Ik vind het dan ook knap om in zo'n zaal een goed geluid neer te zetten. Het podium en de belichting vond ik voor zo'n gebeuren echter te kort schieten. Ook daar is in de praktijk wel wat aan te doen, lijk me.
Verder wens ik de mensen van Folk Grolloo veel succes, want ik vond de dag zeker de moeite waard,

Assie