Ambrozijn


Image

Ambrozijn, Zondag 26 januari 17.15 uur Kleine zaal 013

De Vlaamse groep Ambrozijn is samen met Laïs het succesvolste wat de Belgische folkboom van de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Het kwartet is geen onbekende op dit festival. Het speelt hier voor de tweede keer. Maar ook in andere groepen waren Ambrozijners al eens in Tilburg vertegenwoordigd, zoals vorig jaar met het project Molenkot, met Olla Vogala en met een project rond Pol Rans en Wouter Vandenabeele.

Ambrozijn presenteert haar derde cd Kabonka aan Nederland. Afgelopen november deden ze dat al voor het Belgische publiek. We waren erbij en schreven er destijds al over op Folkforum.nl. Zie Reportage. Ook recenseerden we Kabonka. Zie CD-recensies. Voor het Eindhovens Dagblad schreef onze eindredacteur Henk een recensie over Kabonka. Hier de essentie daaruit:

...In een niet aflatende zoektocht naar het ultieme akoestsiche samenspel tussen viool, gitaar, accordeon en zang scheidt Ambrozijn met Kabonka alweer haar derde cd af. Ambrozijn is volwassen geworden. Prachtige overwegend Franstalige vocalen en opzwepende, maar ook meeslepende instrumentalen, Kabonka is ervan doordrenkt. De humor en de fratsen die de knappe muziek ineen liveconcert zo genietbaar omringen, waren nog nooit zo overduidelijk geïntegreerd op een Ambrozijn-cd als nu. De samenzang is nog beter dan voorheen. Hier doet zich de invloed gelden van producer Gabriël Yacoub (ooit Malicorne). Een niet onaanzienlijke rol is daarbij ook weggelegd voor gastzangeres Sylvie Berger...

Ambrozijn ziet het levenslicht in '96 tijdens diverse folksessies in Gentse café's. Begin '97 geven ze hun eerste officiële concert. Een paar maanden later staan ze reeds op Dranouter. In '98 verschijnt hun eerste cd Ambrozijn op het Alea label (Wild Boar Music). In '99 tekent de groep een platencontract bij Virgin wat resulteert in de tweede cd Naradi in 2000.Vorig jaar keerden ze terug naar Wild Boar Music en nu dan de derde cd Kabonka.

Ambrozijn gaf reeds concerten in tal van Europese landen en op vele festivals. Zo stond de groep ook op het podium van het Folkwoods Festival in Eindhoven.

Ambrozijn:
Wouter Vandenabeele: viool
Tom Theuns: gitaar en zang
Ludo Van Deau: zang
Wim Claeys: accordeon

CD's:
Ambrozijn (Alea / Wild Boar Music 1998)
Naradie (Virgin 2000)
Kabonka (Alea / Wild Boar Music 2002)