Debout sur le Zinc


Image

Debout sur le Zinc, Zondag 26 januari 21.30 uur Grote Zaal 013

De zevenmans Franse band Debout sur le Zinc was vorig jaar dé revelatie van het derde International Folk Festival in Tilburg. In de kleine zaal was het een kleine tien minuten aftasten, maar vervolgens stroomde het helemaal vol en gingen veel verbaasde festivalbezoekers uit hun dak. Deze muziek was nog zelden op een folkfestival in Nederland gehoord: een Parijse mélange van trieste chansons, nostalgische zigeunerklanken, juichende klezmer en rock. Het werd een feest van nuance, perfectie en bovenal prachtige zang en ongeëvenaard gevoel voor theater

Vanwege dat stormachtig succes is deze groep nu geprolongeerd en gepromoveerd van Kleine Zaal naar de Grote Zaal (The Choice). Dat betekent toch een slordige zes keer zoveel ruimte om publiek te lijf te gaan met absurde up-tempo speed-vaudeville manouche-theater idioterie op muziek.

De groep kent vele sterke kanten.
- Ze schrijven zelf hun teksten en composities en zijn daarin bijzonder getalenteerd.
- Ze beschikken over 3(!) totaal verschilllende maar kwalitatief uitstekende zangers in de charismatische violist Simon Mimoun, klarinettist/gitarist Romain Sassigneux en pianist/gitarist Christophe Bastien.
- Uitgekiende arrangementen brengen op een geslepen manier extra dynamiek in hun muziek.
- Geschoold in de Parijse muziekscène maken ze veel werk van het theatrale aspect met als aandrijver de knettergekke contrabassist William Lovti.

Afgelopen jaar resulteerde hun indrukwekkende Tilburgse optreden in een uitnodiging voor het festival Spijkpop dat 16 juni in Spijkenisse plaats had. In eigen land is de band succesvol. Ze hebben twee cd's op hun naam staan (Debout sur le Zinc 1999 en L'Homme à tue tête 2001). Aan de derde wordt gewerkt. De groep trekt er honderden bezoeker per keer, maar past ook goed in de ambiance van een donkere Parijse kroeg.
Na het Tilburgse festival staat er weer een serie concerten in Frankrijk op het programma.

Debout Sur Le Zinc:
Olivier Sulpice - banjo, tin whistle
Romain Sassigneux - klarinet/gitaar
Fred Triska - accordeon
William Lovti - contrabas
Simon Mimoun - viool
Christophe Bastien - gitaar/piano
Momo Ermolieff - drums

CD's:
Debout sur le Zinc 1999
L'Homme à tue tête 2001