Eva de Roovere & Gerry De Mol


Image

Eva de Roovere & Gerry De Mol Do 23 jan 013 Kleine Zaal Lunchconcert 12.30 uur

…We hebben genoten van Kleine Blote Liedjes. Het duo gaf nu een voorproefje, met een achttal liedjes. Vaak poëtische teksten maar ook met subtiele humor. Gerry De Mol is een knap gitarist en heeft in zijn manier van zingen iets van dat sleperige van Cornelis Vreeswijk. Eva de Roovere kennen we als zangeres, maar ook als actrice en cabaretière. Beide laatste talenten komen in Kleine Blote Liedjes goed van pas. (…) Luchtige liedjes als Eendje ("Eendje ga je mee, zwemmen met z'n twee) werden afgewisseld met geëngageerde kost als de bewerking van het nummer Oregon, dat Tucker Zimerman ooit speciaal schreef voor Derroll Adams en dat handelt over migratie van Europeanen naar Amerika. In de tekst van Eva en Gerry gaat het over noord-afrikanen op zoek naar een beter leven in Europa. Deze bewerking verdient een prijs!…

Deze tekst schreven wij, nadat we Eva de Roovere en Gerry De Mol eind september aan het werk zagen tijdens de openingsconcerten van het nieuwe theater in Gent, de Handelsbeurs.

Eva de Roovere
Eva de Roovere is een druk bezet zangeres, klarinettiste en actrice.
Je kunt gerust stellen dat ze van vele markten thuis is.
Folkies leerden haar kennen als de stem van Kadril en hun gelijknamige Eva-cd.
Ze speelde cabaret met Eeef & Coo. Ze scoorde hoog op het Leids cabaretfestival.
Ze zat in een hommage project met muziek van Wim De Craene en werd vaste stem bij Oblomow. In de eerste tournee en op de eerste cd van Oblomow viel ze op door de doorleefde uitvoeringen van zowel Ierse ballades als Nederlandstalig werk. In België werd haar stem bekend door het radiohitje "Later". Eva verstaat de kunst om juiste techniek met emotie te combineren.
Eva zingt ook in de gelegenheidsgroep Jumbalaya, die nummers uit de country, blues en folktraditie in een hedendaags jasje steekt. In Jumbalaya werkt De Roovere samen Nathalie Delcroix (Laïs) Chris Mazarese (Cherchez la Femme) Bart Buls (bassist bij oa Carlos Nunez, Laatste Show, Jo Lemaire), Ron Reuman (drum & percussie bij Laïs en Kadril ), Wigbert van Lierde (gitaren en zang) en Geert Waegeman (viool, mandoline en klavieren).
Bovendien participeert ze in projecten als Hamdallaye (Vlaams/Senegalese kruisbestuiving o.l.v. Wouter Vandenabeele). Daarin - en ook in Oblomow - speelt ze samen met Gerry De Mol, met wie ze nu in Tilburg het programma Kleine Blote Liedjes brengt.

Gerry De Mol
In het duo met Eva de Roovere speelt Gerry De Mol gitaar en zingt. In Oblomow bespeelt hij naast gitaar ook oud en charango. Tevens schrijft hij de arrangementen. Hij richtte Oblomow op en leidt de groep grotendeels door de vele invloeden heen van de wereldmuziek. Hij was jarenlang recensent wereldmuziek en jazz. Hij bezocht al enkele malen Senegal en speelde met groepen als Les Frères Guissé en Suzanne Camara.

Over het project Hamdallaye zegt De Mol:
"Artiesten en muzikanten hebben over de gehele wereld iets gemeen, hoe verschillend ze ook kunnen zijn. Ze vertellen allemaal iets over de wereld. In zekere zin is dat ook de definitie van een artiest: iemand die iets toe te voegen heeft aan wat al bestaat. Iemand die niet helemaal tevreden is met wat er is. Hij wil toch nog een kleine penseelstreek, een ander kleurtje, een beetje harmonie of een mooie zin toevoegen opdat het beter zou gaan, beter zou begrepen worden of gewoon beter zou zijn."