Farlanders


Image

Farlanders, Zondag 26 januari, 16.15 uur Grote Zaal 013

De Farlanders uit Moskou smeden van de uiteenlopende Russische volksmuziekstijlen een eenheid en doorspekken hun muziek met invloeden uit jazz en rock tot een eigen en eigentijdse sound. Fretloze bas, twee blazers en drums scheppen een mysterieus klanklandschap waaroverheen de wervelende zang komt van de in Rusland gerenommeerde Inna Zhelannaya.
De band hangt aan het duo Inna Zhelannaya en blazer/zanger Sergei Starostin.

Sergei Starostin is bekend van het Moskou Art Trio. Zijn grootmoeder leerde hem oude Russische liedjes en verhalen. Hij speelde in vele Russische en internationale jazz- en folkgroepen als zanger en instrumentalist en werkte ondermeer samen met Mari Boine. Hij studeerde aan het conservatorium klarinet en presenteert op zowel radio als tv programma's over muziek.

Inna Zhelannaya is een zangeres met zowel opera- als new wave ervaring. Zij schrijft alle Farlanders-songs. Zij begon als rockzangeres. In '94 nam ze met eigen band haar eerste cd op: Vodorosl. Van die cd werd de track Tolko s Toboi geplaatst op de Putamayo-compilatie One World. Dat zorgde voor een internationale doorbraak. In 1996 vertegenwoordigde zij bijvoorbeeld haar eigen land bij de grote wereldmuziekmanifestatie ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Atlanta.

Ina en Sergei speelden begin jaren negentig al samen in de rockband Alliance. Ina: 'Via ik Sergei hoorde ik voor het eerst folkmuziek. Er ging een wereld voor me open'. Met Alliance maakten ze het new wave/rock-album Made in White, waarop al folkinvloeden te horen zijn.

Sergei Starostin is in de Farlanders niet alleen de tweede zanger en klarinettist, maar hij bespeelt ook verschillende zelfgemaakte blaasinstrumenten, waaraan hij bijzondere klankeffecten weet te ontlokken. Daaraan draagt ook de tweede blazer bij: Sergey Klevensky (klarinet, fluiten en diverse houten blaasinstrumenten). Bassist Sergey Kalachev bespeelt een zelfgebouwde zessnarige fretloze bas. Samen met drummer Pavel Timofeev zorgt hij voor opzwepende rocky ritmes.

De Farlanders is ondanks de invloeden uit de rock duidelijk geen rockband. Inna Zhelannaya grijpt bij haar songs en composities geregeld terug op oude Russische volksliedjes. Ook christelijk-orthodoxe invloeden schuwt ze niet.
Naar aanleiding van de cd The Farlander uit 1999 schreef Andre Hesel in de Weser Krier Bremen: ..."Das pulsierende Zentrum dieses Ensembles liegt stets im grandiosen Spiel des Bassisten. Kalachev verknüpft die betürende Stimme der Sängerin mit den bisweilen keltisch anmutenden Klängen von Rohrblatt-Instrumenten, Dudelsack, Klarinetten und verschiedenen Flöten und dem rockig-facettenreichen Spiel des Schlagzeugers. In den Arrangements der Volkslieder sowie den Kompositionen von Zhelannaya und Kalachev bleibt immer auch eine so behutsame wie manchmal sogar verspielte Balance zwischen Traditionellem und Modernem sichtbar. Die Musik der FARLANDERS wird dadurch zu einem eigenwilligen und erfrischenden Erlebnis jenseits einer bloß mit populären Zutaten aufgepeppten Volksmusik."...

Farlanders:
Inna Zhelannaya: zang, gitaar
Sergey Starostin: zang, klarinetten, fluiten, overige blaasinstrumenten
l Sergey Kalachev: fretloze electrische bas
Sergey Klevensky: klarinetten, fluiten, overige blaasinstrumenten
Pavel Timofeev: drums

Cd:
'the Farlander', Jaro, 1999
Moments - Live in Germany, Jaro 2000

Tournee Farlanders:
Do 23.01- Beveren - Ter Vesten
Vr 24.01- Gent - Folkfestival Handelsbeurs
Za 25.01- Lokeren
Zo 26.01- Tilburg - Folkfestival
Di 28.01- Aken - Jacobshof
Wo 29.01- Heist-op-denBerg - Zwaneberg
Do 30.01- Leopoldsburg