Flip Kowlier


Image

Flip Kowlier, zoals Martijn Lieffers hem fotografeerde tijdens het Folkwoods Festival afgelopen zomer.

Flip Kowlier, Zondag 26 januari 19.00 uur Kleine Zaal 013

Flip Kowlier heeft veel succes met liedjes in westvlaams dialect, die afgelopen jaar op zijn cd Ocharme Ik, verschenen. Hij haalde er ondermeer het tv-programma Lola da Musica mee. Het intense Ocharme Ik, waarop hij pop, rock, folk en tango vermengt, behaalde de eerste plek in de Moordlijst.
In België scoorde hij een hitje met Kwestie van organisatie. Op het Lynx-festival speelde hij met Olla Vogala als begeleidingsgroep. Eind vorig jaar bracht hij een bonus-cd uit met daarop ondermeer de live-versie van Min moaten. Tot dusver genoot Kowlier in België vooral bekendheid als frontman van de rapband 't Hof Van Commerce, die tot nu toe twee Nederlandstalige albums afleverde. Tevens was hij korte tijd actief in de Belgische gitaarpopband My Velma.

Hij heeft het afgelopen jaar op alle denkbare podia gestaan. Zo was hij ook te gast op het Folkwoods Festival in Eindhoven. Organisator Tinus Kanters was niet zo te spreken over het concert van Kowlier, de recensenten wel:
Folkforum.nl: …Rockend tastte deze Vlaming op een intrigerende manier de irritatiegrens af van de puritein. Een gedurfde en geslaagde programmering vanwege de authenticiteit. Ondanks de heavy gitaarklanken - af en toe leek het of Nirvana was herrezen - toch passend op 'n folkpodium…
DJ.Jak: …Onze eigen West-Vlaamse trots FLIP KOWLIER had de ondankbare eer de laatste groep te zijn in de grote concerttent op zondag-avond (lees : voor een half-lege tent te staan). Maar het is en blijft een rasperformer. Hij haalde zelfs even een melodica boven (…) en speelde een bangelijk mooie versie van "min moaten". Onder het motto "We zin al vwoa minder van een folkfestival geskopt, wulder mè ol oes lude gitoarn" coverde hij zelfs Nirvana….

In Tilburg staat hij de kleine zaal. Voor de behoorlijke schare fans en voor het heavy deel van zijn repertoire wellicht wat al te klein.

Bezetting:
Flip Kowlier (zang en gitaar)
Pieter Van Buyten (bas)
Karel De Backer (drums)
Peter Lesage (Keyboards) en
Lazy Horse (gitaar, mandoline en accordeon).

cd:
Ocharme Ik (2002)