Lucilla Galeazzi


Image

Lucullia Galeazzi Vrijdag 24 januari 20.45 uur Grote Zaal 013

Gillen, krijsen, galmen, blaten als een schaap, ze krijgt het allemaal uit haar gezegende strot. Lucilla Galeazzi is een grote dame in de Italiaanse muziek. Haar temperament én stem zijn krachtig en vurig. Haar bereik is ongekend. Het ene moment klinkt ze kristalhelder dan weer als een rasp.
Galeazzi vormt met haar groep een van de hoofdacts van het festival. Met Italië als thema-land en de stem als thema-instrument vangt Tilburg met Galeazzi twee vliegen in een klap.

Lucilla Galeazzi zingt al haar leven lang. Haar carrière beslaat veel meer dan volksmuziek alleen. Zo stond ze onlangs met het ensemble L'Arpeggiata op het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht. De cd La Tarantella, die ze opnam met dit gezelschap onder leiding van harpiste Christina Pluhar werd door het Vlaamse radio-programma De Groote Boodschap gekozen bij de beste tien cd's van afgelopen jaar.
Ook leende Galeazzi haar stem aan tango- en jazzprodukties. De cd die ze opnam met La Banda is wat dat betreft interessant. Ze zingt daarop ondermeer in jazz-composities van Michel Godard, Jean-Louis Matinier en Willem Breuker.
Een van de beste cd's die ze ooit maakte was die met het trio Il Trillo. Daarop zingt ze eigentijdse en traditionele materiaal en wordt begeleid door Carlo Rizzi op tamboerij en accordeonist Ambrogio Sparagna, die ook in Tilburg optreedt als solist. Ook bij een andere groep die in Tilburg op de planken staat zong ze: Nuova Campagnia di Canto Popolare.
Bekend werd ze ondermeer met het project Mamma van Philippe Eidel dat uitgebreid door Europa en Amerika toerde. Daar verscheen ook een cd van in '90.

Als kind zingt ze in een balorkest. Op de universiteit in Rome ontmoet ze musicoloog Diego Carpitella die veldopnames maakte bij oude Italianen thuis. Geleazzi trekt met hem mee over het platte land en ontdekt zo de schoonheid van het volkslied. 'Van klassiek geschoolde vrienden leerde ik mijn stem te ontwikkelen. Ik kwam in de leer bij de beroemde Giovanna Marini. Haar meerstemmige aanpak lijkt op die van de zang van werkers op de rijstvelden vanPiemonte', zegt ze.
Galeazzi zong 17 jaar lang bij Marini. Ze is op vrijwel albums van het vokale Giovanna Marini kwartet te horen. Anderhalf jaar geleden stond Galeazzi met de groep, waarmee ze nu in Tilburg aantreedt, op het Dranouter folkfestival. Het concert kwam moeizaam op gang door grote geluidsproblemen. Galeazzi beende geregeld boos het podium af om de geluidsman bij te praten. Pas tegen het eind van het concert kreeg ze het publiek mee, met name bij de razendsnelle Sardijnse tarantella's waarbij ze bijzonder knap begeleid werd door gitarist Massimo Nardi.

De groep waarmee Lucilla Galeazzi in Tilburg optreedt en waarmee ze twee cd's opnam (Lunario en Cuore di Terra) bestaat uit:

Massimo Nardi: gitaar en arrangementen
Massimo Carrano: percussie
Antonio Ramous: cello
Salvatore Zambataro: diatonische accordeon en klarinet

CD's:
Il Trillo - Thelonious production THE0801
Lucilla Galeazzi: Lunario '01 - Compagnia Nuovo, Indey CNDL 13186
Lucilla Galeazzi: Cuore di Terra '99
La Banda: La Banda 2-cd Enja ENJ-932622
Met Giovanna Marini ondermeer: Cantate Profane - Silex Y225010
Met Philippe Eidel Mammas in '90