The Levellers

Image
The Levellers, Zaterdag 25 januari 22.30 uur Grote Zaal 013

Nee, het zijn geen jongens voor huisje boompje beestje. Geen kantoorbaan voor The Levellers uit Brighton. Deze alternatieve punkfolkers mogen binnen de angelsaksische folk gerust gerekend worden tot de succesvolste folkrockgroep na The Pogues en Fairport Convention.

Toen ze in 1990 doorbraken met hun punkfolk werden ze in Engeland beschouwd als een soort oproerkraaiers. Onder hun fans bevonden zich massa's jongeren die zich niet aanpasten aan de nette Britse levensstijl. Een paar jaar later zouden ze gerangschikt worden onder de noemer alto's, toen werden ze New Age Travellers genoemd - rondtrekkende punkhippies die hun dagen vreedzaam vulden met wat vrijen, roken, drinken, muziekmaken en -luisteren. The Levellers voelden zich tot hen aangetrokken en omgekeerd. In hun teksten toonden zze zich ook geregeld maatschappijkritisch en bijvoorbeeld fel tegenstander van de politiek van Margareth Tatcher.

Nu dertien jaar later is de muziek van The Levellers niet bijzonder veranderd, maar zijn de muzikanten al lang weggegroeid van dat imago uit de begintijd. Nog steeds zijn er veel alto's onder hun massale aanhang. Maar zelf hebben ze de hele wereld gezien en hebben alles al eens meegemaakt. Dit gevaar ligt steeds op de loer en resulteert nu en dan in een wat belegener uitvoering van hun muziek op cd. Live spat de energie er echter nog steeds vanaf. En dat is knap na zoveel jaar en zoveel succes.

Succesvol zijn The Levellers zeker. Alhoewel dat zal afnemen, als je tenminste alle recensies moet geloven die geschreven zijn over hun jongste cd Green Blad Rising. Maar er zijn weinig groepen in het folkcircuit die zó kunnen rekenen op een fanatieke grote aanhang.

Die aanhang mag dan mogelijk iets geslonken zijn t.o.v de toptijd begin jaren negentig, maar toen de Levellers een paar geleden het Dranouter-festival aandeden had de festivalcamping een duidelijk hoger travellers-gehalte dan in andere jaren. Ook de muziek die uit de duizenden geluidsinstallaties in de koepeltentjes knalde was terug te leiden tot de inspiratiebronnen van The Levellers: The Sex Pistols, The Clash, Rage Aganist The Machine, Led Zeppelin, Kate Bush, Black Sabbath etc. Natuurlijk lag de folk-voedingsbodem van Mark cs ergens anders. Die moet je meer zoeken bij groepen als Fairport Convention en Steeleye Span.

In 1989 bracht de groep de eerste twee EP-tjes uit: Carry Me en Outside Inside. Kort daarna verscheen de ghet eerste albun: A Weapon Called The World die goed verkocht werd. Een jaar later waren ze echt hot. Het album Levelling the Land was in no time goud, evenals het daarop volgende titelloze album The Levellers.

De carrière ging vervolgens hard. Ze stonden op de grootste festivals ter wereld. Hier in de buurt bijvoorbeeld op Glastonbury, Torhout-Werchter en Pinkpop. Vette hits hadden ze met ondermeer '15 Years', 'One Way', 'The Boatman', 'Battle of the Beanfield', "liberty song", "julie", "dirty davey', "What a beautiful day" en "the riverflow".

Nog meer singletjes verder en aangekomen bij de tiende en jongste cd "GREEN BLADE RISING" zijn ze toe aan een tournee door Nederland. Zie hieronder de tourdata. Zoals gezegd Green Blad Rising werd niet al te positief ontvangen. In onze rubriek CD-reviews uit ander media is hierover meer te lezen. Hier beperken we ons tot enkele headlines uit de recensies:
Heaven: ...Met Green Blade Rising keren The Levellers terug naar de basis...
DJ Jak: ...die enthousiaste jeugdige drive die zo kenmerkend was voor hun oude nummers ontbreekt...
Music Minded: ...De anti-globelisten van weleer winden zich niet werkelijk meer op...

De band:
Mark Chadwick (zang, gitaar)
Jeremy Cunningham (bass)
Charlie Heather (drums)
Simon Friend (zang, gitaar, mandoline, banjo, harmonica)
Jon Sevink (viool, fluit)

Tour door Nederland en België:
Ma 20 jan GRONINGEN OOSTERPOORT
Di 21 jan UTRECHT TIVOLI
Do 23 jan GELEEN HANENHOF
Vr 24 jan ROTTERDAM NIGHT-TOWN
Za 25 jan TILBURG FOLK FESTIVAL
Zo 26 jan GENT HANDELSBEURS