McGnarley's Rant


Image

McGnarley's Rant, Zaterdag 24 jan 20.30 uur en 22.00 uur Kleine Zaal 013

Enkele jaren geleden ontstond McGnarley's Rant op de Canadese Selkirk College Music School. Zes leerlingen vonden elkaar in een stijl die te omschrijven valt als Keltische zigeuner-punk.

De muziek van deze opmerkelijke muzikanten is net zo divers als de streken waardoorheen ze al toerden: een unieke mix van gipsy, Afrikaans, folk, punk, reggae en rock. Ze spelen in een eigen hoog-energieke en krachtige stijl. Soms lijkt het chaos rond de meeslepende maar soms ook krijsende stem van Ramsey Reid, omgeven door een toch sterk gearrangeerde kakafonie van mandoline, viool en elektrische gitaar. Een volgend moment heerst gepassioneerde rust.

Mandolinespeler en co-schrijver Rob Larsen daarover: "Wanneer je full-time onderweg bent ben je overgeleverd aan een leven dat slechts weinigen kennen: iedere dag is anders. Dat komt er dan ook uit en alles wat we kunnen toepassen in onze muziek vindt onverschrokken z'n plek."

McGnarley's Rant is een talentvolle groep. Afgelopen zomer speelden de Canadezen op het Na Fir Bolg folkfestival in het Belgische Vorselaar. Volgens DJ.Jak waren ze daar dé revelatie van het festival. "Vooral dankzij de intensiteit waarmee de nummers gebracht werden", aldus DJ.Jak. De groep bracht een soort demo-cd uit: Fisherman's Pride. DJ.Jak wist die te bemachtigen en besprak 'm op zijn site. Hier een citaat:
…Ska-Folkrock zoals in "drink up". Of Klezmer-punk zoals in "ode to billy" en "the circus". Nirvana goes folk met "cath-22", maar ook enkele mysterieuze walsen met een intensiteit die me deden denken aan Sixteen Horsepower. En zelfs reggae. Wel jammer dat de opnamekwaliteit wat te wensen overlaat. De groep is intussen bezig aan een nieuwe cd : Rant & Rave. We zijn benieuwd !…

De groep is duidelijk niet onopgemerkt gebleven. Zo staat McGnarley's Rant komende zomer op de Gentse Feesten en op het Dranouter folkfestival. En nu dan in Tilburg.

Samenstelling:
Ramsey Reid (zang, percussie),
Will Koltai (bas),
Sara Hart (viool en zang),
Rob Larsen (mandoline, bouzouki, akoestische en elektrische gitaar),
Marco Bozenich (akoestische en elektrische gitaar, mandoline, zang)
Stephen Geerlof (drums en percussie).

Tournee McGnarley's Rant:
- 16/01: De Leeuw - Lichtaart (B)
- 17/01: Muziekcentrum - Dranouter (B)
- 18/01: 't Schippershuis - Leffinge (B)
- 19/01: Charlatan - Gent (B)
- 21/01: De Welvaart - Den Bosch
- 24/01: JOC Frontaal - Lille (B)
- 25/01: International Folk Festival - 013 Tilburg
- 26/01: Wir War - Turnhout (B) 16.00 H.
- 30/01: Kultuurkaffee Vrije Universiteit - Brussel (B)
- 31/01: N9 - Eeklo (B)
- 14/02: Den Hoek - Weelde (B)
- 15/02: JeKa - Kasterlee (B)