Mercedes Peón


Image

Mercedes Peón Zaterdag 25 januari 21 uur grote zaal 013

Met Mercedes Peón haalt Tilburg een grote naam binnen uit de Galicische folk. In de Spaanse streek Galicië heerst nog steeds de gaita, de doedelzak. Peón bespeelt dat instrument ook, maar is toch veel meer een charismatische zangeres met een energieke podiumpresentatie. Ze wordt gesteund door een groot gezelschap: zeven muzikanten plus nog drie zangeressen die zingen in de stijl van bijvoorbeeld Ialma. Op de folkhitlijsten stormde de cd Isué (2000) naar de topposities.

Ze genoot hier al wat bekendheid als zangeres op de albums van gaita-bespeler en streekgenoot Manuel Budiño, die al eerder op het festival in Tilburg te zien was. Mercedes Peón doet in haar eigen land veel aan veldwerk. Daarbij zet ze op schrift wat ze bij de oude inwoners van Galicië aan de keukentafel hoort. Het gaat haar om de zangtraditie van vrouwen die van generatie op generatie is doorgegeven. Die ervaringen verwerkt ze in haar vernieuwende muziek.

Ze heeft liefde voor de traditie, maar kleedt zich er niet naar. Op het podium verschijnt ze in strakke sexy kleding, het haar vrijwel altijd gemillimeterd. IJdel is ze zeker, evenals een leiderstype. Dat moet je ook zijn met een tienkoppige band achter je.

Met haar eigentijdse uitstraling spreekt ze in eigen land een jong publiek aan. In het blad NewFolkSounds maakte ze onlangs duidelijk dat ook te willen: een jong pubkliek dat zich bewust is van haar eigen tradities. Over haar eerste optreden in Nederland, nu in Tilburg, zei ze: "Jullie vormen een multi-cultureel land en een open samenleving met ondermeer veel geëmigreerde Galiciërs. Dat maakt mij best emoioneel, maar ik ben ook trots om de Galicische cultuur en traditie in Europa te verspreiden."

Het concert dat Mercedes Peón afgelopen zomer gaf tijdens het folkfestival in Dranouter voor een enthousiast en massaal opgekomen publiek, werd door de meeste bezoekers positief ervaren. Maar in sommige recensies brak toch ook een beetje kritiek door:
De Morgen: …Sinds ze een paar jaar geleden op Sfinks optrad, is haar geluid weer een beetje verwesterd en heeft ze de nummers ook aangedikt met een dikke laag funk (…) Geruggesteund door een zevenkoppige groep - waarbij de twee zangeressen een uitgedunde versie van Le Mystère des Voix Bulgares vormden - won ze er na ieder nummer nieuwe fans bij en wist ze met virtuoos bagpipes-spel zelfs de traditioneel nogal enggeestige folkpuristen over de streep te trekken…
Folkforum.nl: … Peón kan net als de meeste Spaanse groepen de verleiding niet weerstaan om met poppy elementen en een showy uitstraling het publiek te pleasen. Over een jaar wil ze in grote stadions spelen, aanbeden door duizenden fans. Nu nog af en toe mooie muziek, maar hoe lang nog?….

Mercedes Peón: zang, gaita, pandereita's, klarinet
Sonia Rebporido, Begoña Gándara, Rocío Barreiro: zang
Victor Iglesias: accordeon
Pablo Carrera: electrische gitaar, banjo
Carlos Castro: percussie
Fernando Abreu: basklarinet
Nacho Muños: banjo, toetsen
Miguel Cabana: slagwerk
Pepe Martínez: bas

Cd: 'Isué', Resistencia, 2000