Nuova Compagnia di Canto Popolare


Image

Image
Fausto Vetere

Nuova Compagnia di Canto Popolare, Vrijdag 24 januari 21.30 uur Grote Zaal 013

Zangeres Fausta Vetere, al sinds 1971 aangesloten bij deze groep, heeft een uitgebreide carrière als soliste en is bovendien net als gitarist Corrado Sfogli een soort van diplomaat voor het Napolitaanse conservatorium San Pietro a Maiella. Eredirecteur daarvan en één van de grootste nog levende musici, tevens gerespecteerd etno-musicoloog Roberto De Simone is adviseur van Nuova Compagnia di Canto Popolare.
Verwevenheid alom dus en dat is nietzomaar. Het Napolitaanse lied staat in Italië al eeuwen in hoog aanzien en dit gezelschap is al decennia lang representatief voor dit genre. Opera-componisten visten in deze vijver en onze eigen Willy Alberti had er zijn leerschool. Theatraliteit en meeslependheid is alom aanwezig.

De groep werd in 1970 opgericht om te voorkomen dat de traditionele liederen die de ouderen in Campania nog zongen verloren zou gaan. Campania is de regio in zuid-Italië waar Napels de hoofdstad van is. Het grote succes op Spoleto Festival in zowel 1972 als 1974 opende de deuren naar het buitenland. De groep werd een graag geziene gast op internationalefestivals. Om er een paar te noemen:
Edinburgh, Helsinki, Berlijn (Festwochen), Théatre des Nations (Caracas 1977, Hamburg 1979), Buenos Aires (Coliseum), Festival of the Fiandres, Zurich, Salzburg (Mozarteum), Parijs (Théatre de la Ville), Athene, Israel, Spoleto USA, Sydney (Opera House), Hong Kong, Singapore, Schwetzinger Festspiele (1990), Koln (Opera), Tokyo (Sogetsu Hall), Sao Paulo (Sesc Pompeia 2001), Belgrado (Kolarca 2002), Londen (Riverside Studios) Munchen (Hercules Saal) en anderen.

In de tachtiger jaren lijdt de groep een slapend bestaan. Begin jaren negentig komen ze sterk terug met de cd Medina (CGD). Er volgen weer tournees en een prijs op het San Remo Festival. Ook spelen ze op gerenommeerde festivals als het Mediterranean International Festival in Griekenland en het Dublin International Festival.

De albums volgen elkaar daarna in snel tempo op: 1995: "Tzigari" en eind '96 "In Canto Acustico". Het jaar daarna tekenen ze een platencontract bij EMI en komen met de cd "Pesce d'o mare". In 1999 is er een kortstondige samenwerking met Angelo Branduardi en Zulù van de groep 99 Posse.
In 2000 volgt een uitgebreide tour door Brazilië. In 2001 produceren ze het meest recente album "La voce del grano", gedistribueerd door Harmony Music. Begin januari afgelopen jaar stond deze cd in de top 20 van "World Music Charts Europe". Er volgden concerten in Sofia, Rabat, Casablanca, Athene, Thessalonica en Belgrado. Afgelopen september traden ze op in een tv-programma samen met Dionne Warwick en Andrea Bocelli.

Nuova Compagnia di Canto Popolare:
* FAUSTA VETERE, voce e chitarra.
* CORRADO SFOGLI, chitarra, mandola, bouzouki.
* CARMINE BRUNO, percussioni.
* GINO EVANGELISTA, flauti, chitarra portoghese, mandolino
* GIANNI LAMAGNA, voce e chitarra
* MICHELE SIGNORE, violino, lyra, mandoloncello.
* CRISTINA VETRONE, tastiere, fisarmonica e voce.
* LORELLA MONTI, voce e danza.
* PASQUALE ZICCARDI, voce e basso.

De groep bracht een kleine twintig albums uit. De laatste vier zijn:
Tzigari '95 (CGD)
Incanto Acustica '96 (CGD)
Pesce Dó Mare '98 (EMI)
La Voce Del Mare '98 (Harmoni Music)