Neeka


Image

Neeka, Zondag 26 januari 14.30 uur Grote Zaal 013

Neeka is haar artiestennaam. Buiten de concertzaal gaat ze door het leven als Ilse Goovaerts. In eigen land is ze al een topper. Haar laatste cd Candy Comfort scoort er geweldig. Nu is het de tijd voor een doorbraak in Nederland. Met haar engelstalige songs en haar Suzanne Vega-achtige uitstraling is het nu tijd voor een doorbraak in Nederland. Onlangs gaf ze mooi concert tijdens Eurosonic in Groningen en trad ze live op in het tv-programma Barend & Van Dorp.

Ilse leerde zichzelf gitaar spelen. Toen ze haar zangkwaliteiten ontdekte ging ze optreden met covers van bijvoorbeeld 10.000 Maniacs en Suzanne Vega. Al snel schreef ze eigen composities. In 1999 nam ze haar eerste cd op, hoofdzakelijk live in de studio met Roland als gitarist. En geproduceerd door Staf Verbeeck. Die zomer stond ze op de festivalpodia van Dranouter, Marktrock in Leuven en Crossing Border.

Haar volgende album Candy Comfort werd gepresenteerd begin april afgelopen jaar in de AB in Brussel. De reacties waren enthousiast.
HUMO: …enerzijds funky, anderzijds zo subtiel als de vroege Joni Mitchel….
De produktie van het album was in handen van Wim de Wilde. Neeka werd ondersteund door de volgende musici: Tom Van Stiphout, Cesar Janssens, Lars Van Bambost, Stef Kamil Carlens, Joost Zweegers en Eric Melaerts.

Candy Comfort is voorgedragen voor een Zamu-Award voor het beste album van 2002. De single die van dat album komt Don't Hold me Back werd genomineerd als beste song van 2002. Het jaar ervoor was dat bijvoorbeeld Nothing Really Ends van dEUS. De uitreiking vindt plaats op 11 februari 2003 in de Ancienne Belgique in Brussel. Het tv-programma Plankenkoorts (Canvas) staat op 16 februari volledig in het teken van de awards.

Afgelopen zomer stond ze op zondagmiddag in de grote concerttent van het Dranouter-festival. Ze werd ondersteund door een grote band.
Op Folkforum.nl schreven we daarover:
…Neeka is een Vlaamse Suzanne Vega. Ze heeft talent. Op Dranouter omringde ze zich met een gigantische band. Maar op haar sterkst was ze als de blazers zwegen. Alleen zang met piano, of met gitaar. Dan is Neeka heerlijk om naar te luisteren. Ze begon haar set met een aantal nummers achter elkaar met een volle begeleiding, dan is daarna zo'n verstild nummer een verademing. Het is dus doseren geblazen met dat geschetter….

Candy Comfort heeft voor een internationale doorbraak gezorgd. Ze heeft de eerste echte Europese tournee achter de rug, in het voorprogramma van Hooverphonic. Ze doorkruisten Italië, Oostenrijk, Portugal. Op haar site is ze enthousiast:
"'t Was een geweldige ervaring!" "Elke dag met onze mini-tourbus (een fors uitgevallen mobilhome) de baan op, was op zich al een avontuur. Verder zijn de Hooverphonics ook fijne mensen om mee te touren. Heel relax en niks kapsones. Maar pas echt het summum was: avond aan avond live kunnen spelen. Ik had voor het eerst het gevoel dat alles op zijn plaats viel, just took the road I was destined to…Mijn respectvol. Tevens veel dank aan de meneer die in Wenen brulde 'Verdamt zeit einmal still!!!' of iets in die strekking. 't Hielp!"
"Ook Portugal zal best een fijn land zijn, maar niet als je er pech hebt met de mobilhome…Panne in Porto: drie dagen in een triest hotel met een receptioniste die zo uit Monty Python leek weggelopen en regenen, regenen…. (Wel lekkere pateekes gegeten die dagen en een concert van Queens of the stone age meegepikt!). Soit, aangezien dat daar niet gefikst geraakte, hebben we de trein genomen naar Lissabon en vandaar het vliegtuig naar Zaventem waar reddende engel Wim stond te wachten met een verse tourbus en een frisse kop. 's Nachts goed geslapen, terwijl Wim ons naar Italië reed. Bella Italia! Lekker eten, veel uitgaan en fijne concerten".

En dan nu op het grote podium van 013. Ze heeft beloofd met een grote band te komen.