Pomada


Image

Pomada, Vrijdag 24 januari 12.30 uur Kleine Zaal 013

Het Catelaanse duo Pomade wordt gevormd door zangeres Helena Casa, die ook de tamboerijn hanteert en de accordeonist Carles Belda. Ze zingen in het Catelaanse dialect. In 1998 richtten Casa en Belda op. Het gezelschap combineert traditionele thema's met nieuwe composities en hedendaagse muziek. Belda was al actief in diverse folkbands en speelde accordeon in een tex mex-groep. Casa zingt bij een authentiekere
Catalaanse groep.

Pomada heeft het concert op het Tilburgse folkfestival te danken aan de overwinning die het behaalde tijdens het festival Liet Internationaal. Dit muziekfestival met Europese minderheidstalen werd vorig jaar voor het eerst gehouden in Leeuwarden. Er komt authentieke muziek uit alle windstreken aan bod. Groepen uit Baskenland, Bretagne, Fins Lapland, Ierland, Kasjoebië, Catalonië, Noord-Friesland, Occitanië en Wales traden op in de Harmonie en er was een prijs aan verbonden. Pomada uit Catalonië won.
Na deze eerste editie van Liet International hing het voortbestaan van dat festival aan een zijden draadje. De provincie Fryslân rijkt de reddende hand met een subsidie van 59.000 euro. Aan de regio's wordt gevraagd of zij hun eigen reis- en verblijfskosten betalen. Doen zij dit niet, dan staat de provincie hiervoor garant.
,,Gezien het succes van dit jaar vraagt het om herhaling. Bovendien is het belangrijk voor de Friese taal'', aldus een woordvoerder van de provincie Fryslân. De provincie hoopt dat 'Liet Internationaal' in de toekomst ook in andere landen wordt georganiseerd, net als het Eurovisie Songfestival. Het Europees songfestival voor regionale minderheidstalen werd in april vorig jaar voor het eerst in stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden georganiseerd. Het festival kreeg veel media-aandacht uit binnen- en buitenland.
Liet Internationaal is de internationale versie van 'Liet', het Friese songfestival dat al dertien jaar bestaat. Het Friese duo Twarres brak door toen zij in 1999 de publieksprijs van Liet wonnen met het liedje 'Wîr bisto?' De tweede editie van Liet Internationaal is in oktober in Leeuwarden.