Rag Foundation


Image

Rag Foundation, Zaterdag 25 januari 19.30 uur Grote Zaal 013

Wales, heeft in het verleden niet de meest vooruitstrevende bands voortgebracht in de folkmuziek. De laatste jaren lijkt er iets te veranderen. De CD's van Fernhill, solo-projecten van mensen als Julie Murphy en de folk-rock van een band als de Blue Horses zorgen voor een frisse wind.
Rag Foundation mag daar onmiddelijk aan toegevoegd worden. Dit trio, Richard Cowell - gitaar; Kate Ronconi-Woollard - viool, Neil Woollard - zang, weet met minimale middelen, bestaande traditionals om te toveren tot "nieuwe" folk. Onlangs werd de groep uitgebreid met Nick Moore (contra-bas) en Huw Rees (drums). Dit duo assisteerde eerder al incidenteel bij live-concerten. Met z'n vijven komen ze naar Tilburg en zijn ze intussen druk aan het werk aan een nieuwe cd met veel eigen materiaal.

Rag Foundation overtuigde afgelopen jaar vriend en vijand met het prachtige album Minka. Akoestische folk van topklasse. We citeren uit onze rubriek CD-recensies waarin Paul een grote waardering uitsprak en we nemen enkele citaten uit de recensie die Marius Roeting schreef in het blad NewFolkSounds:
Folkforum.nl: …De CD klinkt bedrieglijk eenvoudig, maar de muziek van Rag Foundation is niet zo simpel. De ritmes zijn complex, de ogenschijnlijke 'luchtigheid" camoufleert de puike techniek (…) Een wat terughoudende begeleiding en vocaal vuurwerk van Neil Woollard. Hij zingt de ballads niet, hij beleeft ze. Dat zorgt voor veel spannende nummers. Hoogtepunt is de ballad "Bold Henry Martin" gezongen met een ongekende emotionalteit en expressiviteit. Overigens, ook Kate Ronconi-Woollard kan zingen. Zij neemt slechts één nummer voor haar rekening "Green Bushes". Maar wel zodanig dat ik direct moest denken aan de stem/ aanpak van Jacqui McShee (Pentangle)….
NewFolkSounds:Rag Foundation rekent af met de trend van harder, luider, steviger (…) Dit is op en top akoestische folk van de allerhoogste kwaliteit. De spaarzame instrumentatie, meestal niet meer dan een gitaar die de overtuigende zang begeleidt en een viool die het geheel omspeelt en de warme, doch kraakheldere opname zorgen voor een perfect intieme, ongedwongen sfeer. En ondanks - of juist dankzij! - die 'beperkingen', zet het trio knap uiteengewerkte arrangementen neer die getuigen van een heldere kijk op volksmuziek (…) Rag Foundation beperkt zich in haar materiaalkeuze niet ot het Welshe erfgoed, maar pikt ballades en tunes uit het hele Britse rijk. En daarmee kan ze wel eens uitgroeien tot een absolute topper…

De groep tourde al door landen als Canada, Litouwen, India, Hongarije en Frankrijk, maar gaf niet zo lang geleden bijvoorbeeld ook een concert in het Arsenaal in Vlissingen. Afgelopen jaar moest nu en dan wel gas teruggenomen worden omdat de violiste zwanger was. Uit alle verslagen en recensies die tot nu toe verschenen over de live-concerten van Rag Foundation valt af te leiden dat het een dynamische band is. Als het gaat om de presentatie vallen woorden als sex-appeal, finesse en verbeelding. Vooral zanger Neil Woollard wordt de hemel in geprezen. Nog even een citaatje:
…His strong vocals, which on the album were often overly focused on the traditional, explore more experimental moods and tones - there are shades of Van The Man or Christy Moore in his soulful improvisation, touches of Elvis or Jarvis in his body movements, signs of the eclectic wit of the incredible String Band or Beck in his knowing nuances. A talented and charismatic performer finding his own voice or a Magpie at the pick 'n' mix counter?…

Rag Foundation:
Neil Woolard zang,
Ricard Cowell op gitaar
Kate Ronconi-Woollard op vedel en crwth (een oude traditionele lier uit Wales)
Nick Moore op contrabas
Huw Rees aan de drums.

CD:
Rag Foundation - Minka - Fflach Tradd. CD220H