Ambrogio Sparagna


Image

Ambrogio Sparagna, Vrijdag 24 jan. Kleine Zaal 013 om 20.30 uur en 21.30 uur

Hij wordt door muziekkenners in Italië in één adem genoemd mét Riccardo Tesi (ook in Tilburg) als de belangrijkste Italiaanse bespelers van de organetto, de diatonische accordeon.

Ambrogio Sparagna heeft al een rijke carrière achter de rug waarin hij ondermeer deel uitmaakte van het beroemde trio Il Trillo waarin hij samenwerkte met zangeres Lucilla Galeazzi (ook in Tilburg) en met Carlo Rizzo op tamboerijn. Met Il Trillo trad hij ondermeer in 1993 op tijdens het Dranouter folkfestival. Il Trillo speelde aanvankelijk enkel traditioneel materiaal. 'Je kunt wel stellen dat we vanuit de traditie zijn vertrokken. Maar we importeren bijvoorbeeld ook elementen uit de jazz', zei hij toen.

Sparagna kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Hij speelde al jong in een diatonische-harmonica-ensemble. Na zijn studie musicologie wordt hij in Italië beschouwd als een van de meest pure en passionele vertegenwoordigers van de nieuwe Italiaanse populaire muziek. Met zijn kleine diatonische organetto verkent hij de gehele lappendeken aan volksmuziekstijlen die Italië rijk is. Hij speelt evengoed interpretaties van verhalende serenades en ballades als swingende tarantelles en saltarelli.

Het bekendst is hij in Italië door zijn Bosio Big Band, een 24 koppige bigband met 21 accordeonisten en percussie in handen van twee zangeressen en een zanger. Hij richtte die 15 jaar geleden op, maar de basis legde hij al eind zeventiger jaren toen hij van zijn geboorteplaats Maranola naar de universiteit van Rome trok. Als jeugdige leerling van entnomusicoloog Diego Carpitelalla, die ook Lucilla Galeazzi naar de volksmuziek voerde, stichtte hij zijn eigen accordeonschooltje. Zijn leerlingen gingen vervolgens ook weer les geven en zo ontstond in korte tijd een reservoire van ruim honderd accordeonisten. Daaruit put Sparagna nog steeds voor zijn Bosio Big Band.
De groep is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid van workshop tot een professioneel orkest met eigen repertoire.

Ambrogio Sparagna laat door middel van schoolconcerten tijdens de festivalweek ook Tilburgse scholieren kennis maken met Italiaanse volksmuziek.

Sparagna maakte met zijn Bosio Big Band vijf albums waarvan de eerste twee niet meer te krijgen zijn en de derde moeilijk:

1988: Dispari e Pari

1991: Trillilli

1995: Invito, met verschillende groepen allemaal geleid door Sparagna o.a. met Lucilla Galeazzi, Rita Marcotulli en Carlo Rizzo.

1998: Next door woman de Bosio Big Band speelt mee als gast van of Rita Marcotulli (Homage aan de franse filmer F. Truffaut).

2001: Vorrei ballare, tarantelle e canti di terra dagli Appennini.

Ook:

Il Trillo: Thelonious Productions THE0801.
Op de veramel-cd La Notte del dio che balla is hij te horen met het nummer Pizzica Pizzica.