Riccardo Tesi & Banditaliana

Image
Riccardo Tesi & Banditaliana, Vrijdag 24 januari 19.30 uur Grote Zaal 013

Italië is zo'n beetje de bakermat van de diatonische accordeon, oftewel organetto. Een van de grootste bespelers is Riccardo Tesi, tevens componist, leraar en etnomusicoloog. In 1978 kreeg hij op 24-jarige leeftijd voor het eerst zo'n organetto in handen en was meteen verkocht. Als hedendaags Toscaans componist moest hij destijds naar het zuidelijke eiland Sardinië om er zich het vak eigen te maken. Dit was immers de enige regio waar de trekzaktraditie nog leefde en als etnomusicoloog heeft hij daar geen moeite mee.

Onder andere met de groep Ritmia heeft Tesi de hele wereld gezien. Hij heeft met tal van muzikanten samengewerkt onder wie de Franse mandolinespeler Patric Vaillant en jazzmusicus Gianluigi Trovesi (klarinet en saxen).

Een paar jaar geleden wilde Tesi weer terug naar zijn roots. In zijn Toscaanse woonplaats Pistoia richtte hij de groep Banditalia op met louter Toscaanse muzikanten. Hoewel hij langdurig onderzoek heeft gedaan naar traditionele muziek in Italië speelt hij met Banditaliana een soort fusie-muziek. Het is een kaleidoscoop waarin je natuurlijk invloeden hoort vanuit de Toscaanse traditionele muziek, maar ook uit jazz, mediterrane en afrikaanse muziek. Ballades vol passie en melancholie, maar ook veel dansbaar materiaal. Gespeeld met een ongekende drive, drijvend op een dwingende speelstijl van Tesi.

Over de invloed van andere soorten muziek zegt hij: "Ik ben niet geboren als traditionele muzikant: ik speel ook geen traditionele muziek. Maar vanwege het traditionele vocabulaire van mijn instrument kan ik er niet omheen. Ik gebruik dit dan ook in mijn eigen hedendaagse composities". Tesi noemt deze neiging tot fusie 'muziek van vandaag-met een geheugen', kenmerkend voor de muziek van deze tijd.

Tesi plaatst zichzelf niet echt op de voorgrond in zijn groep. Zijn bescheidenheid komt hierin tot uiting. Toch is hij de man van decomposities, arrangementen en natuurlijk is hij een nauwelijks geëvenaard virtuoos op de diatonische accordeon.

Banditaliana bestaat uit:
Ricardo Tesi
(organetto datonico), Maurizio Geri (gitaar en zang), Claudio Carboni (baritonsax), Ettore Bonafé (percussie en vibrafoon)

Meest recentse CD's:
Banditaliana 2000 (Rbi Droli/Newtone)
Un Ballo Liscio 2000 (Naive)
Thapsos 2001 (Dunya)