Troissoeur & Jean Marie Aerts


Image

Troissoeur


Image

Jean Marie Aerts

Troissoeur & Jean Marie Aerts, Zondag 26 januari 18.00 uur Grote Zaal 013

Troissoeur is altijd wel in voor een avontuur. Deze Vlaamse groep verraste vorig jaar op het Lynx-festival met een samenwerking met de alternatieve Amerikaanse pianiste/zangeres Sandy Dillon. Deze wondermooie combinatie aangevuld met de levende Belgische rocklegende Jean Marie Aerts stond op het affiche van dit festival, maar Sandy Dillon moet vanwege gezondheidsproblemen afhaken. Maar Jean Marie Aerts komt dus wel mee met de vier muzikanten van Troissoeur. Dat kan spannende muziek opleveren.

Aerts is een gerenommeerd gitarist. Het bekendst werd hij met zijn elektrische gitaar in de roemruchte Belgische rockband TC Matic, die bijvoorbeeld ook Arno in zijn gelederen had. Ook begeleidde hij mensen als Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen. Tegenwoordig is hij producer en werkte ondermeer met Jo Lemaire en Urban Dance Squad. Hij heeft zijn eigen groep JMX waarmee hij in de rock eigenlijk net zo grensverleggend bezig als Troissoeur in de folk. JMX gooi op de cd "PARBLEU" stijlen als reggae, dub, jazz, swamp-blues en folk in de keukenmixer, wat leidt tot een smaakvolle swingende sound.

Dat sluit allemaal dus uitstekend aan bij de eigenzinnige Troissoeur-aanpak, die haar basis vindt in traditionele muziek maar uitwaaiert in vele richtingen. Het leidt nogal eens tot intuïtieve muziek. Soms abstract om plots om te slaan in een Iers-getint maar toch jazzy dansje. Troissoeur lijkt voor de hand liggende ritmes te omzeilen en is niet vies van een dissonantje. Maar tegelijkertijd houden ze van toegankelijke melancholie zoals die eigenlijk inherent is aan folk. De aanpak van Troissoeur doet nogal eens denken aan de improviserende muziek die je in free-jazz stromingen tegen komt, maar dan in een idioom van traditionele muziek.

De drie broers Vanvincckenroye en snarenplukker Pieter Thys kijken uit naar zo'n avontuur als nu met Aerts. Anderhalf jaar geleden zei Edwin Vanvinckenroye (viool/zang) in NewFolkSounds tegen Ron Janssen: "De structuren blijven hetzelfde maar de solostukken zijn natuurlijk aan improvisaties onderhevig. Onze muziek is in beweging en dusdanig in elkaar gestoken dat iedere muzikant veel vrijheid behoudt om ter plekke te improviseren". En zijn broer Rein (accordeon/zang/gitaar): "Ieder optreden is een avontuur, waarvan een deel is afgesproken, maar veel ruimte blijft om daar nog buiten te treden. Je leert hierdoor ook steeds beter op elkaar in te spelen, want dat blijft het belangrijkste element."

Troissoeur wordt in 1994 opgericht. De groep wil werken aan een eigen geluid en een eigen taal. Ze zingt dan ook in zelf verzonnen taal, die voor de een iets wegheeft van Fins en voor de ander van Italiaans, Fries of Hongaars. Het gaat Troissoeur meer om de kleur en de klank van de taal dan om de inhoud. De groep neemt ruim de tijd om zich te ontwikkelen. Aanbiedingen om een album op te nemen leggen ze naast zich neer. Pas in 2000 komt het er van. De titel luidt: Trah nijm. Niet helemaal verzonnen want houdt je het voor de spiegel dan staat er Mijn Hart.

Bezetting:
Jean-Marie Aerts (gitaar, effecten), Pieter Thys (gitaren en mandoline), Edwin Vanvinckenroye (viool en zang), Joris Vanvinckenroye (contrabas en zang), Rein Vanvinckenroye (accordeon, gitaar en zang)