The Watchman

Image
The Watchman
donderdag 23 januari 013 Grote Zaal 19.30 uur

Twee maanden geleden toerde The Watchman nog door de Verenigde Staten, nu staat deze Nederlandse rootsgroep in 013. Singer-songwriter Ad van Meurs en zijn band brachten afgelopen jaar de zoveelste en alweer zeer goed ontvangen cd uit: Carnival of Circumstance (zie cd-recensie en cd review uit andere media).

Die cd ontlokte de recensenten tal van loftuitingen:

De Townes van Zandt van de lage landen (Alt.Country.nl).

Zonde dat het grote publiek de man tot dusver links laat liggen, want
ontoegankelijk is zijn muziek beslist niet (Limburgs Dagblad)

De Watchman zich kan meten met de beste leerlingen uit de school van
Stefan Grossman (Aloha).

In de vorm waarin The Watchman mankeert, komen maar weinig Nederlandse bands bij hem in de buurt (Muzikantenweb.nl)

Een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse muziek (Heaven) The Watchman brengt folkmuziek die diep ondergedompeld is in Amerikaanse rootssound. Ingetogen zangnummers worden afgewisseld met stomende blues. Hier en daar zorgen The Very Girls voor backing vocals. Van Meurs verkent al vanaf 1988 de amerikaanse muziek. Ooit zei hij daar zelf over:
…Mijn gitaarspel is Amerikaans georiënteerd, maar mijn teksten bevatten een serieuzere levensbeschouwelijke intentie dan Amerikanen over het algemeen eigen is. Dan met je de oorsprong meer zoeken in in de traditie van het chanson…

Alhoewel hij zich tot Amerikaanse sound aangetrokken voelt is hij geen Amerika-adept en stelt zich net zo kritisch op als nogal wat Amerikaanse alternatieve singer-songwriters. Over Amerika liet hij zich twee jaar geleden tegenover Bart Ebisch van www.alt.country ontvallen:
…Amerika is in veel opzichten een kloteland…

Ad van Meurs heeft al honderden concerten op zijn naam staan in binnen- en buitenland, ook op grote festivals. Afgelopen zomer blonk The Watchman nog uit op het Eindhovense Folkwoods Festival.

In de jaren zeventig was hij actief in verschillende folkgroepen, in de jaren tachtig in de Eindhovense pubrock en new wave scene. Hij maakte elpees met Deirdre en WAT. Ook schreef hij muziekrecensies voor dagbladen. Hij programmeerde de eerste twee edities van het Folkwoods Festival. Daarnaast programmeert hij al jaren concerten in het kader van het Folk Survival Circuit. In het Eindhovense café De Buut treedt hij nogal wat maandagavonden gratis op.

The Watchman Bezetting:
Ad Van Meurs (gitaar en zang), Eric Vanderlest (drums), Ankie Keultjes (backing vocals/geluid), Theo Wijdeven (bass) en Stephan Jankowski (gitaar). Incidenteel: Menno Romers (saxen) en Aggie de Kruijf (backing vocals).