Wè-nun Henk


Image

Wè-nun Henk, Zondag 26 januari 15.30 uur Kleine Zaal 013

Wè-nun Henk kent z'n beperkingen. De groep streeft dan ook niet het conservatorium-niveau na dat de jonge Vlaamse folkboomers tentoonspreiden. Ze staat midden in de Vlaams-Brabantse traditie van boertige en vaak ook triestige liedjes. Ze speelt met dezelfde spontaniteit van weleer. Wè-nun Henk heeft niet de intentie de muziek te conserveren.

De midden-Brabanders kopiëren dus niet, maar gaan onbevangen met de oude liedjes en muziekskes aan de slag. Ze doen er hun eigen ding mee. Bij hun concerten hebben ze het meer staan op een een gemoedelijke sfeer, dan op muzikale perfectie.

Oprichter en nog steeds spilfiguur van Wè-nun Henk is gitarist Hans Hoosemans, die inmiddels in Antwerpen woont. Hoosemans werkt overigens ook mee aan de programmatie van het Tilburgse folkfestival. Hoosemans heeft de folkrevival van de jaren zeventig niet meegemaakt, maar laat zich wel inspireren door de Nederlandse, Brabantse en Vlaamse groepen uit die tijd zoals Wolverlei, RK Veulpoepers BV, Dommelvolk, Wannes van de Velde en Rum. Aan die laatste groep brengt Wè-nun Henk nu een ode door middel van een cd die de groep tijdens het festival presenteert.

Hans Hoosemans liet zich onlangs tegenover Folkforum.nl ontvallen dat hij de opnames wel geslaagd vindt: "het is tuurlijk nogal tricky, tis net zoiets als the Beatles coveren. Het origineel haal je nooit. Vandaar dat we voor een heel andere aanpak hebben gekozen. We hebben 10 nummers eigenlijk op 1 dag opgenomen, live in de studio. Daardoor is het technisch minder volmaakt dan in een studio zou kunnen, maar de sfeer zit er wel goed in denk ik".

Over de motivatie van Wè-nun Henk om deze cd met Rum-covers te maken zei Hans Hoosemans destijds:
"Toen wij 7 jaar geleden begonnen met folk maken raakten we geweldig onder de indruk van de eerste drie Rum-platen. Rum was voor ons een belangrijke reden om nederlandstalige folk te gaan spelen. Overigens zijn wij niet de enigen, bij mijn weten is Rum al 3 decennia een grote invloed geweest op Nederlandse en Vlaamse folkbands".

"Nog altijd draaien wij die LP's veel & graag, en het blijft tijdloze mooie muziek. Helaas zijn die platen nooit fatsoenlijk op cd gebracht (alleen de eerste, in een goedkoop uitgevoerde versie), dus is ons initiatief ook een klein beetje een futiel protest tegen de muziekindustrie die de hele back-catalogue van NederVlaamse folk laat verstoffen in hun magazijnen".
"Daarnaast is er bij mijn weten nooit een 'tribute' voor de groep gemaakt. Voor ons is het ook gewoon even leuk om te doen."

Deze Rum-cd is de derde van Wè-nun Henk. Opgericht in '95 speelde de toen nog uit 5 personen bestaande groep nummers van de LP's van Rum, Gerard van Maasakkers, Dommelvolk, Wannes van de Velde en RK Veulpoepers BV. Als de gelegenheid zich voordeed speelden ze wel eens samen met hun voorbeelden.

Ten tijde van de debuut CD 'Gìst' (1998) was er echter reeds duidelijk sprake van een eigen Wè-nun Henk stijl. De bezetting was naar 6 muzikanten. Vorig jaar maart presenteerde Wè-nun Henk haar tweede cd Bar. Bar is in eigen beheer uitgegeven en verkrijgbaar via de eigen website www.we-nunhenk.nl

De bezetting van Wè-nun Henk:
Roeland Uijtdewilligen: drums, percussie, zang
Hans Hoosemans: gitaar, mandoline, trom
Katrien Bos: contrabas, viool
Mark van Dal: gitaar, banjo, mandoline, mandoloncel, zang
Nicoline Soeter: viool
Carel van Oirschot: banjo, tambura, mandoloncel, bas, mandoline, zang
Luc Plompen: zang, gitaar, kazoo