patty larkin - 25
Patty Larkin - 25 - Signature Sounds 2028 (distributie Continental Record Services)

Onder haar vrienden bevinden zich muzikanten als Bruce Cockburn, Chris Smither, Peter Mulvey, John Gorka, Suzanne Vega, Janis Ian en Rosanne Cash. Hoe kun je dan nog beter een jubileum vieren dan door deze vrienden uit te nodigen om met je mee te spelen? Dat is dus precies wat Patty Larkin gedaan heeft. 25 jaar na verschijnen van haar eerste album heeft ze 25 vrienden uitgenodigd om op een akoestisch, live in de studio opgenomen album mee te doen. De titel ligt voor de hand: 25.

Patty Larkin hoort tot de urban folk stroming die voortkomt uit de singer-songwriter explosie van de jaren '70. Larkin groeide op in de Amerikaanse staat Wisconsin, in een artistiek gezin. Haar stamboom herbergt heel wat Iers-Amerikaanse zangers en verhalenvertellers, en dat is in haar liedjes terug te horen. Ze verhuist naar Boston, waar ze in 1985 haar muzikale carrière begint met het album Step Into The Light. Ze wordt vervolgens vaak geprezen om zowel haar gitaarspel als haar teksten en de invloed die ze op jongere singer-songwriters uitoefent. Nu is het 25 jaar later en met 25 wil ze een stel vrienden bedanken die haar in die jaren geholpen hebben om haar eigen stijl te vinden. De muzikanten die ze uitgenodigd heeft zijn klasbakken in hun genre, zelf begenadigd songschrijvers en/of instrumentalisten. Patty Larkin heeft ze liefdesliedjes uit haar eigen repertoire opgestuurd en die mochten ze naar eigen inzicht bewerken, opnamen werden meestal ook in hun eigen (thuis-)studio gemaakt. Daaruit zijn 25 liedjes voortgekomen, die akoestisch en in een prachtig uitgeklede, pure vorm vertolkt worden, met de warme donkergerande stem en gitaar van Patty Larkin, die telkens begeleid wordt door een andere muzikale vriend.

Mijn favoriet van de plaat is Brazil, waaraan Chris Smither zijn karakteristieke bijdrage levert, maar ook de rest is de moeite van het beluisteren waard. Het mag dan wel om liefdesliedjes gaan, maar die klinken allerminst zoetig of klef, Patty Larkin weet in haar teksten juist origineel uit te pakken, getuige bijvoorbeeld St. Augustine:

Well the sun was in a bad mood in a cold winter sky
It was having a laugh on the look of surprise
Me I'm walking the cobblestone like a poet or a spy
On the streets of St. Augustine


Door de kaalheid van de arrangementen op 25 komt de nadruk op de inhoud van de liedjes te liggen en dus op de kwaliteiten van Patty Larkin als songschrijfster. In combinatie met de eveneens onopgesmukte bijdragen van de muzikale vrienden leidt dat tot een fraai luisteralbum van een goede singer-songwriter.

Mirjam Adriaans

Tracklist
Nummer - Begeleider:

Lately - Martin Sexton
Only One - Jonatha Brooke
Open Arms - Bruce Cockburn
The Cranes - David Wilcox
Closest Thing - Rosanne Cash
Hallelujah - Shawn Colvin
Coming Up For Air - Jennifer Kimball
Tango - Lucy Kaplansky
You And Me - Willy Porter
Brazil - Chris Smither
Island Of Time - Cheryl Wheeler
Cupid's Knee - Catie Curtis
Home - Birdsong at Morning
Pablo Neruda - Suzanne Vega
Beautiful - Erin McKeown
Booth Of Glass - Peter Mulvey
Good Thing - Dar Williams
Deja Vu - John Gorka
Inside Your Painting - Merrie Amsterburg
Chained To These Lovin' Arms - Mary Chapin Carpenter
Italian Shoes - Janis Ian
Here - Greg Brown
St. Augustine - Beppe Gambetta
Lost & Found - The She-las
I'm Fine - The Nields

Zie ook: www.pattylarkin.com.