Van 6 t/m 9 december 2008 staat de Groene Engel in Oss in het teken van Engelfolk. Op zaterdag 6 december wordt folkbal gecombineerd met enkele concertbands en zijn er optredens van o.a. Moragh, OrfeO en Fievklang. Op zondag is er een folkcafé met cajunmuziek van Des Fais Dodo en zondag t/m dinsdag wordt de Ierse film Once vertoond, over een straatmuzikant en een Oosteuropese immigrante die samen gaan componeren.

Het programma van het Engelfolk weekend ziet er als volgt uit:

Zaterdag 6 december 2008: Concert en folkdance (Boombal) Zaal open 18:30, aanvang 19:30 uur
Entree €10,00

CLACHAN 19:00 uur.
www.clachan.nl
Opgericht door twee enthousiaste muzikanten uit Maarssen in 2001 onder de naam Namasté, in 2006 uitgegroeid tot een zes man sterke Keltische formatie met een verrassend en gevarieerd repertoire.
 
MORAGH (B) 20:05 uur.
www.myspace.com/moraghmusic
Als subtopact komt de Belgische band Moragh uit den Anvers, een band met klinkende namen uit de Belgisch folkwereld. In het najaar van 2006 zijn Wim Moons (bodhran en zang) en Peter Ceulemans (DADGAD gitaar en zang) (beiden ex Fagoempel), 2 gedreven muzikanten die al jaren weten waar de klepel hangt, op zoek gegaan naar een nieuwe bezetting voor een Ierse folkband. Ver moesten ze niet zoeken om een vituoze fluitiste te vinden want Goedele Moons vonden ze direct bereid om haar talenten ten dienste te stellen van Moragh. Zij is 4e jaarstudente aan het Lemmensinstituut in Leuven voor blokfluit. Na enkele maanden werd de groep helemaal compleet, met niemand minder dan Marianne Wynen (op viool en nickelharpa) en René Krol (op diatonische accordeons en een resem snaarinstrumenten) die daarenboven ook nog mee de zang voor hun rekening nemen.Marianne en René zijn al jaren sterren aan de Ierse folkhemel en zijn bekend van respectievelijk Cluricauns, Klaver, Steve Bailey ... en René van tal van folkformaties zoals Navenant, Tom Acton enz.
 
ORFEO 21:10 uur.
www.orfeo.nl
Orfeo is een Nederlandse band die voornamelijk balfolkmuziek speelt. Muziek bedoeld om op te dansen. De meeste melodieën worden door Orfeo zelf gecomponeerd, maar je hoort ook traditionele muziek langskomen uit Nederland, Frankrijk, België en Ierland, die ze zelf gewoon erg mooi vinden. De dansen die bij de muziek horen zijn niet vreselijk moeilijk en eigenlijk kan iedereen mee dansen. Je kunt je afvragen: Is balfolk niet heel erg ouderwets en truttig? Absoluut niet! Bij balfolk gaat het om lekker dansen op live muziek en iedereen kan meedoen, jong en oud, metalhead en hippie. De dansen die het meeste voorkomen zijn: jigue, tovercirkel, an dro, hanter dro, wals, mazurka, scottish, polka en bourree. De Orfeo's zijn zelf ook op menig bal te vinden door heel Nederland.
 
FIEVKLANG (D) 22:35 uur.
www.fievklang.de
"Folk aus dem Norden", dat is een uitdrukking die Fievklang zelf gebruikt als je hen vraagt wat voor muziek ze maken. Duidelijk beinvloed door het Franse balfolk aspect spelen zij folkmuziek uit de lage landen, maar dan afkomstig van de Duitse kant van "Friesland". Deze uit Hamburg afkomstige band komt voor een eenmalig optreden naar Oss en zijn de hoofdact van dit folkweekend in de Groene Engel te Oss. Dankzij de hausse van de balfolk komt hun muziek steeds meer in zwang bij de folkdansers. Juist geen riverdance-achtig tapgeweld, want daar heeft niet iedereen de conditie voor, maar wat eenvoudige dansen, welke je de hele avond kunt volhouden. Deze manier van dansen verdrijft de riverdance steeds meer. Desondanks kun je ook, genietend met een drankje, luisteren naar hun muziek. Zij weten, zelfs met traditionele instrumenten zoals de draailier, doedelzak en viool goede en snelle muziek te maken met opzwepende ritmes. Zowel instrumentaal als met zang.
 
Afterbal met RAMA  00:20 - 13:00 uur.
www.myspace.com/ramafolk
RAMA is een gloednieuwe balgroep uit Nederland rond twee jonge fluitistes. Zij spelen speels op elkaar in en worden stevig en groovy of verfijnd ondersteund door hun achterban op gitaar, bas en drums. Dynamisch zoekt RAMA naar gewaagde melodiën, harmoniën en accenten, zonder de dansritmes uit het oog te verliezen. Het repertoire is dan ook geheel van eigen hand en is veelzijdig ingekleurd, waardoor dansers kunnen genieten van dromerige, swingende, groovy, verstilde, romantische of spooky klanken...

Voor reizigers met het openbaar vervoer: De laatste trein uit Oss richting Den Bosch vertrekt om 00:44 uur op 7 december 's nachts. Aankomst in Den Bosch om 01:02, Utrecht 01:53, Tilburg 01:58, Breda 02:17, en Eindoven 01:32 uur. Voor Arnhem vertrekt de laatste trein om 23:56 uit Oss en voor Nijmegen om 00:13 uur.

Zondag 7 december 2008, folkcafé, aanvang 16:00 uur, entree gratis

DES FAIS-DO-DO
www.dfdd.nl
DES FAIS DO-DO bestaat uit zes enthousiastelingen die hun hart verpand hebben aan traditionele en daarin gewortelde muziek uit de zuidelijke streken van de Verenigde Staten. Het zeer aanstekelijke repertoire bestaat uit Cajun en aanverwante stijlen, ook wel "Americana" genoemd. In de 17 jaren van haar bestaan is de band uitgegroeid tot een internationale act, getuige optredens in Louisiana (VS), Canada, Duitsland, Belgie, Frankrijk en Zwitserland. De band werd 2 keer (2004 en 2005) beloond met de Cajun-Award voor beste europese Cajunband. Het sterke punt van de groep is een gevarieerde instrumentatie in combinatie met een niet aflatend enthousiasme bij het brengen van zowel vrolijke als melancholieke liedjes waarnaar geluisterd maar waarop zeker ook gedanst, gewalst, gehost en gesprongen kan worden. Karakteristiek voor de muziek van de Cajuns, een bevolkingsgroep van Franse oorsprong in Louisiana, zijn de eenrijige trekzak (french accordion), viool en natuurlijk de 'tit fer (triangel) waaraan DES FAIS DO-DO soms een banjo toevoegt.
 
Zondag 7 t/m 9 december 2008, aanvang 20:30 uur, entree €7,00
Wekelijks film: "ONCE" (IER)
Een jonge Ierse straatmuzikant uit Dublin loopt een Oost-Europese immigrante tegen het lijf. Hij zit diep in de put nadat zijn relatie is uitgegaan. Zij werkt als schoonmaakster en droomt van wat ze niet kan betalen: een piano. De twee krijgen een bijzondere band en beginnen samen te componeren. Een week lang zijn ze onafscheidelijk. De moderne musical 'Once' werd voor het lage bedrag van 150.000 dollar gemaakt door de Ierse scenarist en regisseur John Carney. Zijn twee naamloze hoofdpersonages worden vertolkt door debutanten Glen Hansard en Markéta Irglová, die zelf de muziek schreven die ze in de film vertolken. 'Once' werd bijzonder goed ontvangen op het Sundance Film Festival, waar de film winnaar werd van de publieksprijs. Hetzelfde gebeurde op het Film Festival van Dublin.
 
6 t/m 9 december 2008, Engelfolk in de Groene Engel in Oss.

Zie ook: www.ossensia.nl/folk en go.to/folkcafe.